Највећи скандал у историји фудбала

Полиција широм Европе ухапсила 17 особа због сумње да су умешани у намештање фудбалских утакмица. Лажиране утакмице Лиге шампиона, Лиге Европе, као и бројни мечеви у националним лигама. Међу ухапшенима и двојица хрватских држављана.

Као што је и најављено прошлог месеца из Уефе, откривен је велики скандал око намештања фудбалских утакмица у Европи. 

Полиција у Немачкој, Великој Британији, Швајцарској и Аустрији ухапсила је 17 особа због сумње да су учествовали у намештању око 200 фудбалских утакмица у девет европских држава, саопштила је полиција у Бохуму.

Ухапшено је 15 особа у Немачкој, и две у Швајцарској, у рацијама полиције на 50 локација. Заплењено је више од милион евра у кешу, као и велики број компјутера.

Ухапшени се сумњиче да су подмићивали фудбалере, тренере и судије, а затим су велике суме новца улагали у кладионицама широм Европе и Азије, на резултате намештених мечева.

Међу ухапшенима су и хрватски држављани, браћа Анте и Милан Шапина, преноси агенција Танјуг. Браћа Шапина били су у средишту афере у Немачкој пре пет година, када је фудбалски судија Роберт Хојцер осуђен на затворску казну, након што је признао да је примио мито од 70.000 евра да намести неколико утакмица.

Анте Шапина је тада, у Берлину, осуђен на две године и 11 месеци затвора, док је његов брат Милан прошао са условном казном.

Трагови обимне истраге у Немачкој, у којој је учествовало преко 300 полицајаца, водили су до "Кафе Кинга" у Берлину, који је такође био у центру скандала од пре неколико година.

У четвртак је ухапшен и фудбалер Ф.К. Кикерс Вурцбург, клуба из немачке треће дивизије, јављају немачки медији. Како се наводи, ухапшени фудбалер већ је био умешан са ранијим скандалима.

Према натписима "Ное оснабрикер цајтунг", у скандал су умешане и поједине особе са севера Немачке, неименовани 34-годишњак, који је уз помоћ два фудбалера Оснабрика наместио две утакмице. Осумњичени је такође међу ухапшенима.

"Зидојче цајтунг" пише да је такође намештен пријатељски меч између регионалног клуба ССВ Улм 1846 и турског Фенербахчеа, одигран 14. јула ове године.

"Осумњичено је још преко 200 људи, и очекујемо да ће тај број порасти током истраге", саопштила је полиција.

Међу утакмицама за које се сумња да су намештене, налазе и најмање три утакмице Лиге шампиона, као и 12 утакмица у новоформираној Лиги Европе, за које се верује да су одигране ове сезоне. Полиција није открила да ли су утакмице које су под истрагом одигране у квалификацијама, или у групној фази Лиге шампиона, односно Лиге Европе.

"Наставићемо борбу против корупције у фудбалу, без икакве толеранције. Уефа ће захтевати најстроже казне за било кога умешаног, појединца или клуб", рекао је Ћани Инфантино, генерални секретар Уефа.

Према подацима које је саопштила полиција из Бохума, утакмице су намештене у следећим такмичењима:

Лига шампиона - три утакмице

Лига Европе - 12 утакмица

Квалификације за првенство Европе за младе (до 21 годину) - више утакмица, истрага је још у току

Немачка - четири утакмице друге лиге, три утакмице треће лиге, 18 утакмица и регионалним лигама, пет утакмица у Оберлиги, две утакмице репрезентације до 19 година

Турска - 29 утакмица прве лиге

Швајцарска - 22 утакмце друге лиге

Белгија - 17 утакмица друге лиге

Хрватска - 14 утакмица прве лиге

Мађарска - 13 утакмица прве лиге

Босна и Херцеговина - осам утакмица прве лиге

Словенија - седам утакмица прве лиге

Аустрија - три утакмице

Представник Уефе, Питер Лимахер, назвао је ову аферу "највећим скандалом у историји фудбала".

Истрага је и даље у току.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво