Читај ми!

Прекинут меч Србија – Албанија

Меч између Србије и Албаније прекинут због гужве на терену. Делегат и судија желели да се меч настави, албанска делегација одбила такав исход. Да ли ће и када меч бити одигран и даље није познато.

Квалификациона утакмица за првенство Европе између Србије и Албаније, која је играна на стадиону Партизана, прекинута је у 42. минуту, при резултату 0:0, због туче играча и упада навијача на терен.

Инцидент је почео када се изнад стадиона појавио дрон (летелица на даљинско управљање) за коју је била закачена застава на којој је мапа такозване велике Албаније.

У тренутку када је српски фудбалер Стефан Митровић ухватио заставу, на њега су насрнула двојица албанских играча у покушају да му је отму.

Тада је дошло до опште гужве на терену, утрчало је и неколико навијача, па је судија Мартин Еткинсон из Енглеске позвао играче у свлачионицу и прекинуо меч.

Фудбалери Албаније су приликом напуштања терена гађани бакљама и упаљачима, а полиција је ушла на јужну трибину и раздвојила две групе навијачаНавијач који је улетео на атлетску стазу ударио је једног албанског играча када је напуштао терен, јавио је Танјуг.

Прекид је трајао више од 50 минута, а у међувремену вођене су консултације између представника два национална савеза и делегата Уефе о томе да ли меч може бити настављен.

Коначна одлука је да меч неће бити настављен, а о судбини утакмице расправљаће дисциплинска комисија Уефе.

Током директног ТВ преноса утакмице на РТС-у догодио се и инцидент када је један навијач, по писању медија члан СРС-а, утрчао на терен поред обезбеђења, стао испред водитеља и упутио увреде премијеру Србије. 

Ево како је изгледала хронологија меча у Београду:

22.22 - На званичном сајту Уефе појавила се информација да је меч и званично прекинут "због узнемирујућих ствари на терену".

22.20 - Фудбалери Србије изашли су на терен стадиона Партизана и поздравили домаће навијаче.

22.17 - Судије, делегат и делегација Србије желе да се меч настави, али томе се противи делегација Албаније.

У току је састанак између делегата утакмице и људи из фудбалског савеза Албаније.

21.57 - Резервни играчи и стручни штабови обе екипе излазе на терен. Очекујемо да се меч настави за неколико минута.

21.49 - Утакмица ће ускоро бити настављена, али уколико дође до било каквих инцидената, меч ће бити прекинут.

21.41 - Према последњим информацијама, меч је суспендован до даљег.

21.37 - И даље траје прекид, како и када ће меч бити настављен зависи искључиво од енглеског судије Мартина Еткинсона.

21.32 - Главни судија меча Мартин Еткинсон позива играче у свлачионицу, одређени број навијача српске репрезентације ушао је на терен.

21.30 - Велики инциденти на терену! Стефан Митровић дохватио је везану заставу. Ка њему су полетели гостујући фудбалери, па је дошло и до физичких сукоба самих фудбалера.

21.26 - Меч је прекинут. Мини-хеликоптер са заставом на којој је мапа такозване Велике Албаније лети изнад терена, што је у великој мери испровоцирало навијаче на стадиону Партизана.

21.22 - Прва велика прилика за репрезентацију Албаније, у шанси се нашао Маврај, али је Стојковић одлично интервенисао.

21.17 - Пола сата игре, Албанци полако стижу до равнотеже на терену.

И даље Србија напада, али су ти напади некако мање силовити, док и гости све чешће прилазе казненом простору репрезентације Србије.

21.02 - Прошло је 15 минута игре, Србија господари тереном.

Већи део саме игре одвија се и пред казненим простором Албаније, али, осим шансе Тадића, нема озбиљнијих прилика пред голом Берише.

20.53 - Прва прилика за "орлове" у седмом минуту, Тадић није успео да искористи добар напад српске репрезентације.

20.47 - Почео је меч на стадиону Партизана.

20.40 - Играчи две екипе излазе на терен. Очекује се интонирање химни две државе.

20.20 - Широм Косова влада велико интересовање за утакмицу репрезентација Србије и Албаније, а на централном Тргу у Приштини навијачи ће пратити догађаје са стадиона у Београду и бодрити црвено-црне орлове.

Испред великог екрана дужине три метра и ширне два метра већ се окупило више стотина навијача албанске репрезентације.

19.51 - Мање од сата до почетка меча. Навијачи почињу да пристижу на трибине стадиона у Хумској.

19.43 - Познат је и састав Албаније: Бериша, Лила, Хисај, Аголи, Маврај, Лењани, Цана, Кукели, Чака, Абраши и Балај.

19.29 - Испред стадиона Партизана је мирна атмосфера, али је присутан велики број припадника полиције.

Навијачи у великом броју пристижу на стадион у Хумској. Међутим, нема ни најмањих инцидената.

Фудбалере националног тима Србије, који су аутобусом стигли на место одигравања утакмице, навијачи су поздравили громогласним аплаузом.

Приликом доласка аутобуса са фудбалерима Албаније, домаће присталице су их "почастиле" звиждањем и увредљивим узвицима, али није било већих ексцеса.

18.55 - Мање од два сата остало је до почетка меча. Овако изгледа стадион Партизана.

18.40 - У Београду је ангажовано 3.500 полицајаца због утакмице. Уколико албански навијачи стигну до стадиона, неће моћи да уђу на њега, поручују из полиције.

18.35 - Познат је састав Адвокатовог тима: Стојковић, Ивановић, Стефан Митровић, Настасић, Коларов, Матић, Гудељ, Тадић, Ђуричић, Тошић, Лазовић.

Две измене извршене су у подносу на меч у Јерменији. Уместо Лазара Марковића утакмицу са Албанијом почеће Филип Ђуричић, док ће Данко Лазовић бити усамљен у шпицу напада, уместо Филипа Ђорђевића.

18.12 - Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић бодриће репрезентацију Србије.

Гашић је позвао и припаднике Војске Србије, који су претходно извели генералну пробу војне параде да дођу на Патризанов стадион и навијају за плаве.

Позивам Вас да дођете и бодрите нашу репрезентацију ...уз наш тим бићу и ја и начелник Генералштаба, рекао је министар одбране у кратком обраћању припадницима Војске Србије.