Раднике у Катару третирају као стоку

Амнести интернешенел обелоданио у извештају да грађевинске фирме у Катару, ангажоване на пројектима везаним за контроверзни Мундијал 2022. године, "третирају раднике мигранте као стоку". Извештај Међународне организације за заштиту људских права стиже као наставак навода бројних медија о нехуманим условима и тортури којима су подвргнути радници у овој земљи Арапског полуострва.

Грађевинске фирме у Катару злоупотребљавају раднике мигранте, запослене на пројектима везаним за Светско фудбалско првенство 2022. године и "третирају их као стоку" наводи се у извештају Међународне организације за заштиту људских права Амнести интернешенел.

Катар ће 2022. године бити домаћин Светског фудбалског првенства, а Амнести је позвао Светску фудбалску федерацију да сарађује са властима у Катару, како би се искоренила злоупотреба радника, коју углавном долазе из Јужне Азије.

"Наша сазнања показују забрињавајући ниво експлоатације радника у грађевинском сектору у Катару. Дужност Фифе је да пошаље јасну, јавну поруку да неће толерисати злоупотребу људских права на грађевинским пројектима везаним за Светско фудбалско првенство", наводи се у саопштењу.

Амнести је навео да је прошлог октобра и у марту ове године разговарано са мигрантима који раде у грађевинској индустрији и да су одржани састанци са представницима 22 грађевинске фирме и представницима владе.

У извештају се наводи да злоупотребе обухватају "неисплаћивање зарада, тешке и опасне услове за рад и шокантне услове смештаја".

"Недопустиво је да се у једној веома богатој земљи немилосрдно ескплоатише толики број радника миграната, који су остављени без плате и боре се да преживе. Послодавци у Катару су показали ужасну небригу за основна људска права радника миграната", додаје се у саопштењу.

Фифа је у свом саопштењу навела да је поштовање људских права део свих њених активности.

"Циљ Фифе је да земље домаћини светских првенстава обезбеде здраве, безбедне и достајанствене услове за рад свим радницима - држављанима и странцима, укључујући и грађевинске раднике, који учествују у припреми такмичења", наводи се у саопштењу Фифе.

Спекулише се да је више од 70 радника миграната, највише из Непала, погинуло на градилиштима до сада. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије