Читај ми!

Косово, повратак на почетак

Фифа ће поново размотрити одлуку о дозволи Косову да игра пријатељске мечеве. "Кочницу" повукао први човек Уефе, који је потез Сепа Блатера окарактерисао као "политичку одлуку донесену без консултација са Уефом или Србијом". "Ова одлука је противна статуту Европске фудбалске уније", рекао Платини.

17.20 - Председник Фудбалског савеза Косова Фадиљ Вокри рекао да резултати састанка Платинија, Блатера и представника Србије не може да промени суштину одлуке Фифе: 

13.30 -  Извршни комитет Фифе поново ће одлучивати о Косову. Претходна одлука о пријатељским утакмицама ће бити преиспитана.

Фифа ће преиспитати одлуку о одобравању играња пријатељских мечева селекцији Косова, после оштрог протеста шефа Уефе Мишела Платинија и представника Фудбалског савеза Србије. Хитан састанак Уефе, Фифе и Србије у четвртак.

Одлука о овом хитном састанку и преиспитивању контроверзне одлуке уследила је после састанка у Будимпешти, на којем су Србију представљали Томислав Караџић, Иван Ћурковић и Зоран Лаковић.

Страсти око одлуке Фифе да дозволи Косову играње пријатељских утакмица добиле су сасвим нову димензију, пошто је шеф Уефе Мишел Платини овакав потез назвао "политичким" и супротним статуту Уефе. "Овде се ради искључиво о политичком питању и та одлука је у супротности са статутом Уефе".

Реакција првог човека Европске фудбалске уније уследила је свега дан после контроверзне одлуке Фифе да дозволи Косову играње пријатељских утакмица, иако је против такве одлуке било свих осам представника Уефе у телу које броји 24 члана.

Српска делегација је навела "негативне и штетне последице које би усвајање једне овакве одлуке могло да изазове" и изразила изузетно незадовољство због доношења ове одлуке иза затворених врата и без присуства представника ФС Србије.

"Уверен сам да смо данас на најбољи начин обавили дипломатску мисију. Наставићемо да се боримо и очекујемо на том путу и солидарну подршку свих, а пре свега челника Фифе. Свакако нас радује и храбри данас добијена подршка од огромне већине представника европских савеза, базирана на јасно прецизираним законским одредбама највиших фудбалских организација", изјавио Караџић.

Статути Фифе и Уефе предвиђају да чланице ове две организације могу бити само државе чланице УН.

"Наш задатак није да бранимо да се игра фудбал, већ да тој игри свуда отворимо врата... Овде се ради о солидарности и треба да их пустимо да играју фудбал", рекао је Блатер.

 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије