Читај ми!

Фифа: Зелено светло за Косово

Фифа дозволила Косову да игра пријатељске мечеве. Предлог поднео председник Фифе Сеп Блатер. То није признавање државе, већ признање чињенице да се тамо игра фудбал, сматра Фифа. Уефа била против. Фудбалски савез Србије уложио оштар протест.

Фудбалска репрезентација Косова моћи ће убудуће да игра пријатељске мечеве, пошто је Светска фудбалска федерација дозволила својим чланицама да играју пријатељске утакмице.

Гласање није протекло глатко, јер је осам представника Уефе било против, али њихови гласови нису могли да преокрену исход изјашњавања тела које броји 24 члана.

"Блатер је замолио извршни комитет и само је једна конфедерација била против", рекао је генерални секретар Фифе Жером Валке. "То није признавање Косова, већ признавање чињенице да се тамо игра фудбал".

Оштар протест ФСС-а

Неколико сати касније, Фудбалски савез Србије изразио је жесток протест Међународној фудбалској федерацији због одлуке Извршног комитета те организације да својим чланицама одобри играње пријатељских мечева са селекцијом - "такозване Републике Косово".

Тим поводом за сутра у Будимпешти заказан је састанак челника ФСС са председником Уефе Мишелом Платинијем и први човеком Фифе Сепом Блатером.

"Одлука Извршног комитета Фифе, на састанку 'иза затворених врата', а без било каквих консултација са Уефом и Фудбалским савезом Србије, потпуно је неутемељена у Статуту Фифе. Тим поводом заказали смо хитне састанке са Платинијем и Блатером. На њима ћемо доследно инсистирати да се преиспита и поништи та одлука, јер је неправедна и може да има и далекосежне последице за читав регион", наводи се у саопштењу ФСС.

ФСС демантује да ће се тема око пријема такозваног ФС Косова, на било који начин, наћи на дневном реду Конгреса Фифе, који ће 23. и 24. маја бити одржан у Будимпешти. Фудбалски савез Србије, по ко зна који пут, захтева од свих релевантних органа Фифе и Уефе стриктну примену својих статута и подсећа на члан 10. Статута Фифе.

ФСС подсећа да се већ неколико година заредом, увек пред важне скупове ФИФА појачава лобирање по истом питању, а које предводи господин Жерон Шампањ, бивши високи функционер Фифе.

"Не улазећи у било чије интересе, стојимо на чврстом становишту поткрепљеном прописима и зато тражимо њихово стриктно поштовање и њихову доследну примену, јер у супротном, посебно наглашавамо: свака другачија одлука била би штетна не само по нашу државу и нашу организацију, него по читав регион и у географском и у фудбалском смислу", саопштава ФСС.

ФСС је истовремено изразио захвалност Уефи, јер већ трећи пут успешно одолева свакаквим притисцима и разним лобистима.

"Не сумњамо да ћемо на састанку Уефе, који ће претходити Конгресу Фифе, усагласити заједнички став и наступ са осталим чланицама, који ће бити у складу са Статутом Уефе, као највишим правним актом организације чије поштовање и примена представљају обавезе за све", закључује се у саопштењу.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије