Читај ми!

Некада је боље ћутати

Некада је боље да играч или тренер, пре или после меча, једноставно напусти терен, седне у кола и оде кући. Обраћање медијима није увек баш најбоља опција. Прочитајте наставак фудбалских умотворина сакупљаних са терена широм света. Некада је заиста боље ћутати.

Никад не шаљи дечака да ради посао мушкарца, та мудрост није настала тек тако. Тако је Едмондо Фабри који је водио Италију на Мундијалу 1966. године послао асистента Ферућа Валкаређија да скаутира репрезентацију Северне Кореје која је била противник „азура".

Валкерађи је после детаљне анализе дао „дијагнозу" селектору Фабрију. „Они су екипа кловнова", рекао је асистент. Та „екипа кловнова" је на крају победила Италију са 1:0.

Енглески фудбалер Бери Венисон, који је активно играо до средине деведесетих, објашњавао је једном посебан ритуал пре изласка на терен.

„Увек прво обувам десну копачку, а затим, као што је и очекивано, десну чарапу", рекао је Венисон који још није успео да објасни како је успео да навуче чарапу преко копачке.

Бивши репрезентативац Енглеске Џими Грејвс није крио изненађење када је легендарни Вини Џонс дебитовао за репрезентацију Велса.

„Запањен сам! До сада смо имали кокаин, мито и видели како Арсенал даје два гола на утакмици. Таман када помислиш да си видео све у фудбалу, Вини Џонс постаје репрезентативац", рекао је изненађени Грејвс.

Дејв Џонс је у својој каријери тренирао велики број острвских клубова и радио са много играча, али посебно му је у памћењу остао Карлтон Палмер кога је тренирао док је водио Саутемптон.

„Он (Палемер) претрчи сваки део терена, али то је само зато што има очајан пријем лопте", на духовит начин Џонс је објаснио ману свог фудбалера.

Шкотски стручњак Томи Доерти није био велики љубитељ италијанског фудбалера Лоренца Аморуса. Доертију је посебно сметало што се Аморусо пореди са Билијем Мекнилом.

„Неко је упоредио Аморуса са Билом Мекнилом, али ја се не сећам да је Били био тако усран играч", сматра Доерти.

Пол Гаскоњ је обележио читав један период енглеског фудбала на терену и ван њега. Био је један од најгрубљих играча, али када је објашњавао да он није тако лош као што причају, заказало је сабирање.

„Имао сам 14 картона ове сезоне. Осам картона сам заслужио, али осталих седам комада су сумњиви", рекао је Гаскоњ кога нико није обавестио да је осам плус седам једнако 15.

Берти Фогс је у једном делу своје тренерске каријере водио репрезентацију Шкотске. Јасно је да Немац од старта није био популаран на Острву и шкотски медији су користили сваку прилику да га поткаче. Ево како је Немац једном описао однос седме силе према њему:

„Да ме људи виде да ходам по води, онда би се сигурно неко негде жалио рекавши: 'Види Бертија Фогса, не зна ни да плива'".

Још из времена док је био играч остале је велика мудрост Кевина Кигена уочи меча репрезентације Енглеске.

„Они су друга екипа на свету, и од тога не може боље", рекао је Киген. Ко зна шта би Енглез рекао против неког ко је заиста први.

Алан Ширер је ушао у најбољи тим Премијер лиге као један од најбољих стрелаца у 20-годишњој историји такмичења. Његова борбеност никад се није доводила у питање, што је безброј пута доказао. Међутим...

„За једну ствар никада не можете да ме оптужите, а то је да сам увек давао све од себе", истакао је Ширер који можда не би био љут да га је неко оптужио да није увек давао све од себе.

Реал и Барселона су демолирали многе тимове у шпанској Примери, наносивши им катастрофалне поразе. Тренер Спортинга из Хихона Маноло Пресикадо био је оптимиста после бродолома против Барселоне у којем је његов тим изгубио са 6:1.

„Можда ћу појести ове своје речи, али мислим да нам Реал више лежи него Барселона", прогнозирао је Пресикадо.

Два дана касније, Реал је победио Спортинг са 7:1, Пресикадо је појео више од речи.

Лес Фердинанд је један од ретких енглеских фудбалера који је успео да уђе у главе фудбалских тренера.

„Сваки тренер ће вам рећи да више воли да победи једну и изгуби две утакмице, него да ремизира три, јер тако осваја више поена". Нико изгледа није рекао Фердинанду да у оба случаја екипа добија тачно три поена, али математика се не учи на тренингу.

Стиви Ломас је један од ретких фудбалера који је коначно откри због чега су Немци увек толико јаки. У времену док је наступао за репрезенетацију Северне Ирске Ломас је са остатком света поделио велику тајну:

„Немци су екипа против које је тешко играти. Данас су на терену имали 11 репрезентативаца", рекао је Ломас који је, гле чуда, такође играо у тиму са 11 репрезентативаца.

Жозе Мурињо, где год је радио, долазио је у сукобе са противничким тренерима, играчима, а власник Катаније, Пјетро Ло Монако признао је да је једном хтео и да удари „Посебног". Одговор Португалца био је тренутан:

„Ја ни не знам ко је Ло Монако. Чуо сам за Бајерн Минхен (на италијанском Минхен се каже Монако), чуо сам за Гран при у Монаку, чуо сам и за тибетански Монако и за истоинему општину. Никада нисам чуо за неки други Монако".

Марк Дрејпер је енглески фудбалер коме је мало фалило да испуни сан и заигра за Барселону.

„Волео бих да играм за италијански клуб као што је Барселона", рекао је Дрејпер једном приликом показавши познавање географије. Најближе што је Дрејпер пришао Барселони било је предграђе Мадрида где је у Рајо Ваљекану једну сезону провео као позајмљени играч.

Један загрљај Ибрахимовића и Пикеа био је довољан шпанским медијима да дигну фрку око сексуалности шведског нападача са балканским менталитетом. Када га је новинарка испред стадиона упитала да ли је геј, Ибра је одговорио:

„Дођи код мене кући да ти покажем да ли сам геј. А да, поведи и сестру".

Када је прешао у Ел-Еј Галакси, Дејвид Бекам је постао популаран и с оне стране баре. Медије у Америци је увек све интересовало, а Бекам се увек трудио да им на свако питање да одговор. Ево, шта је одговорио када је у питању крштење сина Бруклина:

„Наравно да ћемо крстити Бруклина, само још нисмо решили у коју религију".

Норвешки спортски коментатор Бјорг Лилелиен имао је врхунац каријере када је преносио меч квалификација за Мундијал 1982. године против Енглеске који су Норвежани добили са 2:1. Победа је дала невероватну инспирацију Бјоргу да опише транс у којој се налазила та скандинавска земља.

„Ми смо најбољи на свету! Ми смо најбољи на свету! Победили смо Енглеску са 2:1 у фудбалу! То је невероватно! Победили смо Енглеску! Енглеска, колевка титана. Лорд Нелсон, лорд Бивербок, Винстон Черчил, Сер Антони Еден, Клемент Атли, Хенри Купер, лејди Дајана – све смо их победили. Све смо их победили! Меги Тачер, да ли ме чујеш?... Твоји момци су разваљени! Твоји момци су разваљени!", преносио је Бјорг као у трансу.

На крају, ипак, треба поменути да се Енглеска пласирала на Мундијал, док Норвешка, и поред невероватне победе, није успела да оде на такмичење.

Хари Реднап је тренутно један од најпопуларнијих тренера у Енглеској коме је за длаку избегла позиција селектора „гордог албиона". Како води тренинге, најбоље се видело када га је усред интервјуа погодила лопта. Бесни Хари није могао да истрпи такав кикс свог играча, окренуо се изрибао га и наставио да даје изјаву. Новинар га је питао да прокоментарише важан меч који је пред њим, а Хари је рекао:

„Наравно да имамо важан меч, није ни чудо што је овај идиот (играч који га је погодио) у јеб..им резервама".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара