Меси краљ стрелаца

Барселона можда није, барем не још, освајала трофеје ове године, али то није спречило најбољег фудбалера планете Лионела Месија да апсолутни доминира свим голгетерским лествицама. Аргентинац је низу рекорда и признања ове године придодао и титулу првог стрелца Европе, са 50 постигнутих голова у шпанском првенству.

Мукотрпан је посао пописати све рекорде које је ове године оборио Лионел Меси. Између осталог, најбољи стрелац у историји Барселоне (са постигнута 252 поготка) заобишао је, између осталих, и Герда Милера, са највише постигнутих голова у једној сезони.

Али трка за најбољег стрела Шпаније, али и Европе, коју су одвозали Меси и Кристијано Роналдо, вероватно се никада више неће поновити. Заједно су постигли 96 голова, више него половина екипа шпанске прве лиге. Меси је постигао 50 голова, чиме је срушио Роналдов рекорд из претходне године од 40 погодака, и тако по други пут обуо златну копачку. Претходноје то урадио 2010. године, када су му била довољна 34 поготка.

За 50 првенствених погодака ове сезоне Меси је зарадио стотину бодова. На другом месту је Роналдо, власник прошлогодишње награде, са 46 голова или 92 бода.

На трећем месту голгетерске лествице дебело каска, са 30 голова и 60 бодова, холандски нападач Арсенала Робин ван Перси.

Награду за најбољег стрелца сваке године додељује Удружење европских спортских магазина (ЕСМ). Сваки се гол у једној од најјачих пет европских лига вреднује са два бода.

Златна копачка ЕСМ-а, поредак:

1. Меси, Барселона, 50 голова, 100 бодова (коефицијент 2)

2. Роналдо (Реал Мадрид), 46, 92

3. Ван Перси (Арсенал), 30, 60

4. Хунтелар (Шалке), 29, 58

5. Ибрахимовић (Милан), 28, 56

6. Руни (Манчестер јунајтед), 27, 54

7. Гомез (Бајерн), 26, 52

8. Б. Јилмаз (Трабзонспор), 32, 48 (коефицијент 1.5)

8. Дост (Херенвен), 32, 48

8. Фалкао (Атлетико Мадрид), 24, 48

8. Милито (Интер), 24, 48...

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се