Читај ми!

Фудбалске "мудрости", или "тко кани..."

Моји родитељи су одувек били са мном, све од моје седме године – Дејвид Бекам. Ово је само једна од фудбалских мудрости које се свакодневно могу чути из уста фудбалера и тренера.

"Били смо бољи", "честитам противнику", "захваљујем саиграчима", "подршка навијача је била битна", "лопта је округла", "нисмо имали среће", "имали смо среће", колико пута сте чули исте изјаве из уста различитих тренера и играча који се у обраћању медијима стриктно држе клишеа. Ово није прича о њима, ово је посвећено онима који су се усудили да дају изјаве које нису раније спремљене и укалупљене. 

Дејвид Бекам: "Моји родитељи су одувек били са мном, све од моје седме године."

Бес тренера после тешких пораза екипе је разумљив. Неретко фудбалски стручњаци на конференцијама за медије дођу у сукоб са седмом силом. Тако је тренер Мајами Фјужна Реј Хадсон, после катастрофалног пораза његове екипе од 5:0 рекао: „Немам ништа више да кажем. Је л' имате нека питања?"

Легендарни енглески репрезентативац Џон Барнс је на занимљив начин медијима описао гол који је постигао Бразилу насред Маракане 1984. године. Енглези су тада тријумфовали, једини пут у својој историји над „кариокама" са 2:0, а Барнс је погодак постигао предриблавши шесторицу фудбалера.

„Бразилци су били шокирани и мислим да ме зато нису зауставили. Мислили су да ниједан Енглез није способан да уради оно што сам ја урадио", објаснио је Барнс.

Сукоби тренера и играча нису ретки у модерном фудбалу. Иако су поједини играчи преплаћени, постоје тренери који не допуштају да им било ко руши ауторитет. Тако је Ван Гал, у време док је тренирао минхенски Бајерн, без длаке на језику рекао шта мисли о начину игре звезде Бавараца Френка Риберија.

„Ако жели да игра како он хоће, онда нека почне да игра тенис", рекао је бесни Холанђанин после једног меча у којем је Рибери превише солирао.

Када је Андреј Шевченко медијима признао да није задовољан у Челсију, нити да се навикао на живот на Острву, тадашњи тренер Милана Карло Анћелоти имао је разумевања за бившег фудбалера своје екипе.

„Шевченков син је заборавио италијански и зато Андреј жели да се врати у Милан", објаснио је Анћелоти, очигледно заборавивши на чињеницу да је Шевченко Украјинац.

Јан Холвеј је тренутно тренер Блекпула, а постао је омиљен код медија, јер је на веома сликовит начин анализирао утакмицу. Тако је после једног меча који је његов тим једва добио на следећи начин објаснио шта се дешавало на терену.

„Да вам објасним ово као господин. Када изађете у град да нађете лепу девојку и трудите се и успете у томе, онда сте урадили оно што сте планирали. Ми данас нисмо изгледали најбоље, али смо се трудили. Некад када изађемо у град „приведемо" лепу девојку, некад не тако лепу. Наша игра данас није личила као да смо привели неку лепотицу, али смо је макар испратили до таксија. Она можда и није била лепа, али смо на крају успели да је приведемо кући и да нам буде веома пријатно с њом", објаснио је Холвеј.

Македонски фудблер Георги Христов који је наступао за Партизан три године, никако није могао да се навикне на неке ствари у Премијер лиги, када је стигао у Барнсли.

„Локалне девојке су много ружније од оних у Београду. Наше жене су много лепше и не пију толико пива", објаснио је Христов који после ових речи сигурно није постао миљеник девојака у Барнслију.

Покојни Сер Боби Робсон је фудбалски маг, али у појединим ситуацијама он је прави мајстор спиновања на којем би му позавидели многи политичари. Ево како је Робсон објаснио да поразом његов Њукасл, у ствари, ништа није изгубио.

„Манчестер Јунајтед је изгубио бодове, Ливерпул је изгубио бодове, Челси је изгубио бодове, Евертон је изгубио бодове, што значи да ми ништа нисмо изгубили, иако смо испустили сва три бода".

Прави Роналдо, како у времену Кристијана Роналда називају легендарног Роналда Назарија де Лиму, на аланфордовски начин је објаснио зашто је његов тим изгубио утакмицу.

„Изгубили смо зато што нисмо победили", објаснио је Роналдо, који је ову мудрост вероватно преузео од Броја један лично.

Хари Кију је један од ретких фудбалера који је играо у САД у времену када је тај спорт био аматерски у тој земљи. Ипак, када је америчка репрезентација, састављена од аматера и полуаматера на мечу Мундијала 1950. године савладала Енглеску са 1:0, Кију није крио одушевљење.

„Човече, како ми је жао тих несрећника (Енглеза). Како ће моћи да живе са собом знајући да смо их победили", запитао се Кио.

Гордон Страхан је сјајан шкотски стручњак који је тренирао више тимова Премијер лиге. Када су га упитали шта мисли о томе што је тадашњи селектор Енглеске Свен Горан Ериксон позвао 17-годишњег Рунија да дебитује за национални тим, Страхан је одговорио:

„Невероватан је то успон. Са 17 година веће су шансе да те позове Мајкл Џексон него Свен Горан Ериксон", рекао је Страхан.

Бившем менаџеру Саутемптона Лорију Мекменемију математика није јача страна.

„Када водиш са 4:0 не смеш да изгубиш са 7:1", рекао је Мекменеми објашњавајучи катастрофалан пораз своје екипе.

Марадона је познат да је у вечитом клинчу са Пелеом. Две фудбалске легенде и даље бију битку ко је најбољи фудбалер свих времена. Мало је познато да пргави Аргентинац нема високо мишљење ни о Мишелу Платинију, као ни о целој француској нацији.

„Сви знамо какви су Французи, а Платини је Француз и верује да је бољи од свих", навео је Марадона после примене суве логике.

Легенда Порта Жоао Домингош Пинто био је познат као фудбалер који игра на сигурно тако да не чуди његова изјава на питање прогнозира резултат меча.

„Прогнозе су за после меча", изричит је Пинто који очигледно није створен за живот кладионичара.

Марк Видука је Аустралијанац који је пробој на европском тлу направио у дресу Динама. Иако је био прилично добар голгетер, постојало је нешто у његовом начину размишљања што нису могли да разумеју ни његови најближи.

„Не би ме потресло да изгубимо сваку утакмицу, а да на крају освојимо првенство", рекао је Видука, и остао жив.

Легендарни Бразилац Ромарио добио је прилику да у Васко де Гами има улогу играча-тренера. Када су га упитали да ли планира да се задржи на месту тренера Ромарио је одговорио:

„Да ли ћу постати тренер у скорој будућности? Нема шансе. Никад не би могао да трпим неког попут себе", искрен је Ромарио.

Руд Гулит је фудбалска легенда која покушава да се докаже и као тренер. Ипак, пре него што крене да прогнозира шансе своје екипе, Холанђанин би морао да научи нешто о процентима.

„Морамо да дамо 99 одсто на мечу. Ипак преостала три процента могу да нас коштају победе", сматра Гулит.

Као што Гулит мора да научи проценте, Ли Бојер требало је прво да се подсети сабирања и одузимања.

„Данас имам 30 година, али кад сам имао 19, то је било пре седам година...", рече Бојер који данас има 35 година, а за седам година ће имати 42.

О сујеверју у спорту могле би да се напишу књиге. Али, ево, шта нападач Манчестер Јунајтеда Мајкл Овен мисли о томе:

„Не верујем у сујеверја. Само радим одређене ствари, јер сам уплашен да би се, у случају да их не урадим, догодило нешто што не желим", објашњава нападач.

Када је Италија путовала на Мундијал 1938. године у Француској, Бенито Мусолини, тадашњи лидер те земље, испратио је играче поруком да морају да победе или да умру. Италијани су на крају победили у финалу Мађарску са 4:2, а голман наших северних суседа Антон Шабо имао је утеху у поразу свог тима.

„Можда сам и примио четири гола, али макар сам им (Италијанима) спасао животе".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се