Фудбалери у Србији жртве

Челници синдиката професионалних фудбалера "Независност" позвали су руководство ФСС-а и државу да заштите играче од дискриминације и мобинга којима су све чешће изложени у клубовима. "Желим да поставим питање да ли у овој земљи треба јурити лопова или онога ко је нешто пријавио", рекао је председник синдиката Бранислав Чанак.

Челници синдиката професионалних фудбалера "Независност" позвали су руководство Фудбалског савеза Србије и надлежне државне органе да заштите играче од дискриминације и мобинга којима су све чешће изложени у клубовима.

Председник синдиката Мирко Поледица рекао је да сврха "Црне књиге" која је надавно објављена у Бриселу под покровитељством Светског синдиката професионалних фудбалера (ФИФПро) није само да укаже на намештаљке, него и на дискриминацију и мобинг играча.

Он је рекао да Синдикат никада није радио против ФСС-а, него само указује на проблеме, али не може да не примети како национални фудбалски Савез има различите аршине када су у питању проблеми.

"Када Драгиша Пејовић или Бобан Дмитровић изнесу у јавност проблем око намштање утакмица, ФСС експресно реагује и поднесе пријаву против њих, а када са друге стране Владимир Радивојевић из Лучана буде приморан да тренира у седам ујутро и у поноћ, јер не жели да продужи уговор, или када играч Јагодине Милутин Ивановић из истих разлога буде избачен из стана на минус 20, онда се ћути", навео је Поледица.

Он је навео да и држава "нажалост не чини ништа да реагује и реши проблеме о којима сви говоре и као последицу навео константан одлазак младих фудбалера у иностранство".

"Лично сам писао Министарству спорта, али нисам добио одговор. Послао сам и два писма председнику ФСС-а Томиславу Караџићу приликом кажњавања Дмитровића. Све што је урађено било је стављање његовог случаја на арбитражу, која је завршена месец дана након што му је истекао уговор. Нажалост, нема реакције ФСС, па чак и кад сам председник каже да сумња у буразерске односе међу клубовима", рекао је Поледица, уз констатацију да му је веома драго што се за проблеме фудбалера у Србији заинтересовао и Европски парламент.

Први човек гранског синдиката "Независност" Бранислав Чанак истакао је да су фудбалери подједнако важни као и други чланови синдиката и најавио борбу за поштовање закона на свим инстанцама, укључујући и Међународну организацију рада у Женеви.

"Ми смо црна тачка у европском спорту, а пошто сами не решавамо проблеме, Европа не сме да допусти да у такмичењима на међународној сцени учествује неко ко је нешто трговао. Желим да поставим питање да ли у овој земљи треба јурити лопова или онога ко је нешто пријавио", поручио је Чанак.

Потпредседник синдиката Никола Јоловић признао је да се играчи у Србији плаше да изађу у јавност са проблемима које имају.

"Стално сам у контакту са играчима и они се плаше да јавно причају како не би остали на улици. Мислим да је ово што су рекли Пејовић и Дмитровић само почетак", истакао је Јоловић.

Члан Извршног одбора синдиката Дејан Радић, голман Ростова, причао је о свом искуству у Русији када се на терену повредио и остао без бубрега.

"Клуб је максимално стао уз мене, продужен ми је уговор, добијам премије као да играм редовно, ишао сам на лечење у Америку и Немачку. Руси су озбиљно схватили "Црну књигу" и зато су ту где јесу. Имамо и пример Пољске где је за један дан ухапшено 500 људи, од тога 200 је осуђено, а фудбал им је кренуо напред", рекао је Радић.

Он је позвао фудбалере највећих српских клубова да буду солидарни.

"Сви треба да се држимо заједно. У Шпанији један Икер Касиљас неће на терен уколико његов колега из треће лиге није примио плату. Е, то је пример солидарности јер сви играчи морају да буду исти. Фудбал је веома ризичан посао, статистика каже да у Србији само 15 одсто играча током каријере заради за живот, а остали у 30. години живота морају испочетка и постају социјални случајеви. И држава треба да помогне како би се то избегло", поручио је Радић.

"Црна књига" за источну Европу објављена је 8. фебруара у Бриселу, у којој је између осталог фудбалер Драгиша Пејовић навео да је утакмица Борац Чачак - Партизан из 2003. године на којој је играо намештена. После тога Фудбалски савез Србије покренуо је дисциплински поступак против Пејовића.

У истој књизи некадашњи репрезентативац Бобан Дмитровић, такође је навео неколико утакмица за које "сумња да су намештене", а наведен је и велики број примера дискриминације фудбалера од стране клубова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара