Победа Србије за четвртфинале

Србија - Белгија 76:69 (крај). Тежак меч против Белгије, на крају Србија славила захваљујући бољој одбрани. Победа довољна за четвртфинале, у наредним мечевима "орлови" траже што бољу позицију у групи. Крстић и Марковић најефикаснији у Стожицама.

Кошаркашка репрезентација Србије, теже него што се очекивало, победила је Белгију са 76:69 (19:18, 21:18, 14:15, 22:18) у првом колу групе Е друге фазе првенства Европе у Словенији и готово сигурно обезбедили пласман у четвртфинале.

Најефикаснији у победничком тиму били су капитен Ненад Крстић са 17 поена и Стефан Марковић са 15, док се код Белгијанаца истакао Мукубу са 16 постигнутих поена.

Пуне три четвртине Белгијаци су имали егал утакмицу у Стожицама. Лош напад Србије, праћен одличним шутем Белгије за три поена, није дозвољавао „орловима" да направе значајнију предност,

Тек у последњој деоници, захваљујући расположеном Ненаду Крстићу, али и одличним одбранама Богдановића и Калинића, Србија стиже до плус десет. Ипак, ни ту није био крај, па је победника одлучила пенал завршница, у којем је Србија стигла до четврте победе на шампионату.

Србија сада има шест бодова у новоформираној групи Е и малтене је обезбедила пласман у четвртфинале такмичења. Ипак, у последња два меча, потребно је остварити што боље резултате, како би Србија у четвртфиналу, а надамо се и у полуфиналу, имала што слабијег противника (ако је таквих остало на првенству).

Наредну утакмицу изабраници Душана Ивковића одиграће у петак од 17.45 против Украјине.

Овако је текао меч:

19.23 - Улазимо у пенал завршницу. Богдановић само једном прецизан, тајм-аут за Белгију. Мукубу промашује тројку, 11 секунди до краја, Калинић на линији слободних бацања, оба пута прецизан и поставља коначан резултат - 76:69.

19.20 - Марковић прецизан и са линије слободних бацања, али тројку враћа Ервел. Неизвесно је у Стожицама, улази се у последњи минут. Богдановић погађа изузетно важну тројку. Ервел прецизан са линије слободних бацања, апосле изгубљене лопте Србије, Ван Росом промашује тројку - 73:69.

19.16 - Поени Катића, али и два прекршаја и изгубљена лопта у нападу и Белгија се одмах враћа у живот. После поена Ван Росома, Србија има само плус два, али Марковић поново тројком доноси лепу предност "орловима" - 68:63.

19.12 - Србија из минута у минут диже предност. После тројке Богдановића, "орлови" имају плус десет, али Мукубу одмах враћа истом мером. Ипак је била дуга двојка Богдановића, Дуда тражи тајм-аут - 63:57.

19.03 - Никола Калинић тројком отвара последњу четвртину. Одлична игра Богдановића у одбрани, Рашко Катић постиже нове поене за Србију и напокон имамо осетљивију предност - 59:51.

19.00 - Велики број грешака направила је репрезентација Србије у трећој четвртини, чак осам. Ипак, захваљујући доброј одбрани, или боље рећи непрецизним Белгијанцима, пред улазак у последњу четвртину "орлови" имају предност од 54:51.

18.52 - Нов лош период игре српског тима, нарочито у нападу. После поена Бегана, Белгија има три поена предности. Крстић готово редовно на линији слободних бацања. Срећом, Белгијанци су непрецизни, а Василије Мицић тројком доноси нову предност Србији - 52:51.

18.41 - Друго полувреме почиње поенима Крстића под кошем, узвраћа Мукубу. Поново размена поена са обе стране, Србија и даље не успева да се "одлепи", али ни Белгија да сустигне "орлове". Ипак, тројком Ван Росома, Белгија стиже на минус један - 46:45.

18.23 - Последња два минута игра се "кош за кош". Ненад Крстић често је на линији слободних бацања, пошто Белсгијанци немају други начин да га зауставе. Добро по Србију завршава се прво полувреме: Мицић је промашио шут за три поена, али је Калинић поново на правом месту и у последњим тренуцима поставља коначан резултат после две четвртине - 40:36. Стефан Марковић најефикаснији у српском тиму са 10 поена.

18.17 - Распуцали су се Белгијанци, шут са дистанце добро функционише, па Србија не само да не прави разлику, већ Белгија стиже до изједначења, а после поена Бегана и до нове предности 30:32.  

18.13 - После поена Мицића, Масо постиже тројку, а онда и Ван Росом. Очигледно је да су српски центри снажнији и квалитетнији, па се игра Србије базира на спуштању лопте под кош Белгије. Катић погађа једно слободно бацања, 26:24.

18.08 - Друга четвртина почиње добром одбраном и закуцавањем Недовића. Поентира и Рашко Катић са линије слободних бацања, Србија има пет поена предности - 23:18.

18.05 - Последње поене у првој деоници постиже из улаза Стефан Марковић и Србија има предност од 19:18. После очајног почетка "орлова", готово пет минута без поена, можемо бити задовољни како се ствари одвијају...

18.01 - Занимљива ситуација, Бјелица промашује оба бацања, али је неко од Белгијанаца гурнуо лопту у кош, два поена пишу се Крстићу. Србија води први пут на мечу (17:15). Оба тима изашла су из бонуса, Табу погађа једно бацање - 17:16.

17.57 - Узвраћа Мукубу тројком, али и Калинић из "одбојке". После поена Бјелице из контранапада, тајм-аут тражи и Еди Кастилс. Марковић је фантастичан, постиже и трећу тројку, нерешено је 15:15.

17.51 - Лоша игра Србије на почетку меча. Ипак, прве поене постиже Марковић и то за три поена. Изузетно збуњено делују Дудини момци у нападу, а ни одбрана не функционише много боље. Марковић не дозвољава Белгији да се одлепи, постиже још једну тројку - 8:12.

17.45 - Почео меч против Белгије, први напад за Србију. Ипак, Белгија постиже прве поене преко Мукубуа. Белгијанци су меч започели са зонском одбраном, која прави велике проблеме "орловима". После нових поена Белгије и још једног неискоришћеног напада, Дуда Ивковић тражи тајм-аут - 0:4.