Нова шанса за Португалце

Свака екипа која има Роналда у својим редовима може да се нада највишем пласману. На Европском првенству звезда мадридског Реала покушаће да доведе репрезентацију до првог великог трофеја у историји. Ипак, у групи са Немачком, Холандијом и Данском не би било изненађење да се Португалци и не пласирају у наредну рунду.

Када су одлазили на Светско првенство у Немачку пре шест година тадашњи премијер Португала поручио је фудбалерима да не мора више да буду најбољи, већ само да освоје шампионат. То је било само две године пошто је ова репрезентација на свом терену претрпела шокантан пораз у финалу Европског првенства од Грчке.

Репрезентација Португала увек је у својим редовима имала фудбалске велемајсторе, али ова репрезентација никада није успела да се окити титулом. ТО није пошло за руком генерацији Фига, Дека и осталих, а почело је да измиче и новој супергенерацији предвођеној Роналдом, Нанијем, Меирелешом и другима.

Шампионат у Пољској и Украјни најбоља је прилика да се ова репрезентација окити једним битним трофејом, јер се готово сви играчи налазе у зениту каријере. Уколико им сад промакне трофеј питање је да ли ће ова генерација предвођена Роналдом икада ишта освојити.

Најтежи задатак Португал ће највероватније имати у групној фази такмичења где се налази у веома тешкој групи Б заједно са два највећа фаворита (иза Шпаније), репрезентацијама Холандије, Португала и увек незгодне Данске.

Неће бити чудо уколико Португал не освоји једно од прва два места, јер су и Холанђани и Немци одлучни да и ове године нападну европски трон.

Сам пут до Европског првенства није био лаган за Португалце. У квалификационој групи Х Португалци су заузели тек друго место, иза рерпезентације Данске. Највећа два кикса Португал је направио у првом колу када је ремизирао са Кипром 4:4 и у последњој утакмици коју је изгубио на гостовању против Данске са 2:1.

На крају су изабраници тренера Паола Бента пут до Европског првенства морали да траже преко баража где су се други пут за редом састали са репрезентацијом Босне и Херцеговине. Иако су били фаворити, отпор БиХ био је сломљен тек у Лисабону, где су савладали БиХ са 6:2.

У квалификацијама Португал је још једном показао да је највећа слабост тима одбрана. Иако у задњој линији играју неки сјајни играчи попут Пепеа, Коентраа и Бруна Алвеша, у квалификацијама је ова екипа на осам мечева примила 12 голова.

Наравно, највећа снага репрезентације је Кристијано Роналдо, један од најбољих фудбалера на планети. Проблем је што овај играч у дресу репрезентације не пружа партије као када игра за мадридски Реал, а он није једини који није на нивоу у дресу националног тима. Уколико Роналдо заигра као што зна, нема сумње да ће цео тим играти сјајно. У ситуацији у којој Португал игра за гол више, форма Роналда биће кључна за игру целог тима.

Имајући у виду да је на три припремна меча Португал два одиграо нерешено (против Пољске и Македоније) и један изгубио (против Турске), чини се да ова репрезентација још тражи праву форму за шампионат.

Први меч на Европском првенству Португал игра 9. јуна против Немачке,13. јуна се састаје са Данском, а четири дана касније са Холандијом.

Састав репрезентације Португала:

Голмани:

1. Едуардо (Бенфика) 27/0

12. Руи Патрисио (Спортинг) 10/0

22. Бето (Клуж) 2/0

Одбрана:

2. Бруно Алвеш (Зенит) 49/5

3. Пепе (Реал Мадрид) 38/2

5. Фабио Коентрао (Реал Мадрид) 21/1

13. Рикардо Кошта (Валенсија) 10/0

14. Роландо (Порто) 14/0

19. Мигел Лопес (Брага) 0/0

21. Жоао Переира (Спортинг) 14/0

Средина терена:

4. Мигел Велосо (Дјенова) 23/2

6. Кустодио (Брага) 0/0

8. Жоао Мутињо (Порто) 42/2

10. Рикардо Кварежма (Бешикташ) 34/3

15. Рубен Микел (Сарагоса) 8/2

16. Раул Меирелеш (Челси) 55/8

17. Нани (Манчестер Јунајтед) 53/12

20. Хуго Вијана (Брага) 27/1

Напад:

7. Кристијано Роналдо (Реал Мадрид) 89/32

9. Хуго Алмеида (Бешикташ) 41/15

11. Нелсон Оливеира (Бенфика) 2/0

18. Силвестре Варела (Порто) 6/1

23. Хелдер Постига (Сарагоса) 48/19

Селектор: Паоло Бенто

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво