"Отровни дресови" ипак безбедни

Дресови девет од 16 репрезентација учесница Европског првенства садрже у себи токсичне материје, установило је истраживање Европске организације потрошача. Међутим, иако садрже висок ниво непожељних хемијских садржаја, дресови сами по себи не представљају опасност ни по играче, ни по навијачи који ће их масовно куповати.

Европска организација потрошача (BEUC) изнела је низ примедби на службене дресова у којима ће селекције наступати на Европском првенству. Ова организација донела је негативне закључке након што је тестирала дресове девет репрезентација учесника шампионата у Пољској и Украјини.

Дресови у себи садрже олово, никл и друге штетне материје, закључили су стручњаци.

"Утврдили смо да сви дресови које смо тестирали имају забрињавајући ниво хемијских садржаја", стоји у саопштењу организације потрошача.

Олово, иначе тешки метал, пронађен је у дресовима шест од девет тестираних дресова, и то онима у којим аће на терен селекције Шпаније, Њемачке, Украјине, Русије, Француске и Италије.

Играчи Португала и Холандије играће у дресовима који садрже никл, наводи се у саопштењу. Даље се каже да би дресови једног од домаћина Пољске „морали бити повучени из продаје, јер садрже органотин, који спречава мирис зноја, али је и токсичан за нервни систем. С обзиром да навијачи плаћају и по 90 евра за дресове, морали би да за то добију квалитет и сигурност производа".

"Необјашњиво да су тешки метали коришћени у масовним потрошачким производима", рекла је Моник Гојен, директорка организације потрошача.

Тестирање је вршено у Италији, Португалу и Шпанији, а као што је речено, испитивани су дресови девет од 16 репрезентација учесница.

Међутим, ствари и нису толико драматичне као што делују на први поглед, јер ниједна од супстанци у дресовима није незаконита, а једина брига која постоји, ако се тако може назвати, је она која се тиче оних најугроженијих, а то су наравно деце.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара