Читај ми!

Енглеска прејака за Украјинце

Квалитет је, ипак, победио огромни мотив. Енглеска је поготком повратника на терен Вејна Рунија стигла до победе која им је донела и прво место у групи Д и дуел са Италијом у четвртфиналу. Украјина је имала велики број прилика за погодак, чини се да је једну и искористила, али недовољно за ипак престижно место међу осам најбољих екипа Европе.

Мало ко је очекивао вечерас Украјину без Вороњина и Шевченка у стартних једанаест. Изгледа да је Олег Блохин овога пута сањао Милевског и нашег Девића, два играча која су до сада били у другом плану, како постижу поготке. Било како било, на за Украјинце "уклетој" Донбас Арени, све су очи од самог старта били упрте у једног другог повратника на терен – Вејна Рунија. Убрзо ће бити јасно и зашто.

У складу са својим потребама, Украјина је почела агресивно, у обе фазе игре. Помало исхитрено, и свакако врло непрецизно, шутирао је Конопљанка већ у другом минуту. Резултат јесте изостао, али је намера силно мотивисаних домаћина постала јасна.

У уводним минутима играло се на половини Енглеске, али сви напади Украјине били су распршени око казненог простора. Тако је најбоља прилика у овом периоду био ударац Дениса Гармаша са удаљености од око 30 метара, али везиста Динама из Кијева није био довољно прецизан.

Ушли су Украјинци по први пут у казнени простор "албиона" у 12. минуту, када се Скот Паркер испречио испред ударца Девића. Мимо тога, Енглеска је доста добро стајала на терену, свесна да је неизбежно да истрпи серију налета домаћина пре него што и сами крену у напад. Добра поставка задње линије Енглеске посебно је дошла до изражаја у 18. минуту, када је Џон Тери својим телом изблокирао ударац Конопљанке у 18. минуту, који би без дилеме завршио у мрежи Енглеске.

Покушавали су још и Тимошчук и Гусев, али ниједан од њих није приморао Харта да озбиљније реагује.

Први шут Енглеска је упутила у 28. минуту и управо тада смо и по први пут вечерас, заправо, приметили Вејна Рунија. Тери је лепо послао лопту на леви бок, одакле је Ешли Јанг упутио центаршут. Лопта је погодила помало затеченог Рунија у главу, па је његов ударац завршио поред леве стативе гола Пјатова. На другој страни, само минут касније, Јармоленко је први пут шутирао унутар шеснаестерца, успео да погоди оквир гола, али ништа више од тога.

Деловало је као да се Украјинци, ненавикнути да они буду ти који нападају и држе лопту на половини овако еминентног противника, нису најбоље сналазили у тој улози.

Обема екипама, у првом делу утакмице у сваком случају, недостајало је конкретности. Улог је био превелики, сваки хипотетички погодак, примљен или дат, могао је да буде пресудан, и то је свим актерима сусрета било на уму. Украјина је углавном деловала јалово и безидејно, али шта тек онда рећи о игри Енглеске, која у првих 45 минута није упутила шут у оквир гола противника.

Млако прво полувреме остављало је, ипак, наду да би наставак могао, и морао, да донесе квалитетнији и богатији фудбал.

И тако је и било. Први иоле озбиљнији напад Енглеске резултирао је поготком. Лепо је прошао Џерард по десној страни, оштро убацио лопту у петерац Украјине, али све то није морало да буде толико озбиљно да Пјатов није реаговао, благо речено, катастрофално.

Лопта је прошла испод руке голмана домаћег тима, таман толико да је покупи Руни на другој стативи и само је проследи у празну мрежу.

Промена на семафору пратила је и промена у ритму утакмице. И даље су прилике биле оскудне, али се играло брже и лепше за око.

У 54. минуту, Енглеска је могла до другог гола када је Џерард поново сјајно избацио Рунија. Нападач је пред собом имао 50 метара празног простора, али је са лоптом био спорији од упорног Јармоленка. Руни је принуђен да одигра повратни пас за Милнера, али је ударац фудбалера Манчестер Ситија изблокиран.

Милевски је у 61. минуту пропустио идеалну прилику за Украјину. Шутирао је главом, нечуван, са петерца, али је лопта отишла преко пречке. Треба истаћи да се нападач налазио у недозвољеној позицији, која је промакла судијама.

Чини се, још бољу прилику пропустио је Девић већ у наредном нападу. Девић се, након солидног контранапада, одлично ослободио Џона Терија, добро је шутирао, али је Џо Харт успео да интервенише. Лопта се, ипак, иако у великом луку, кретала ка мрежи Енглеске, али је Џон Тери успео да се придигне и отклони опасност. Да ли је успео то да уради на време, односно пре него што је лопта прешла гол-линију целим пречником, јесте нешто о чему ће се дуго полемисати.

Конопљанка је коначно погодио оквир гола у 73. минуту, али када је то учинио Харт је имао много проблема. На срећу голмана Манчестер Ситија, Лескот је био прибран, па веће опасности није било.

Руни је покушао да умири све бољег домаћина, али његов шут из слободног ударца је, ипак, завршио поред гола Пјатова.

Исти фудбалер могао је да удвостручи предност своје екипе и у 75. минуту, али главом, након корнера, шутира директно у чувара мреже украјинске екипе.

Обесхрабрени и уморни, у последњих десет минута Украјинци су, напросто, стали. Физичка супериорност енглеских фудбалера дошла је тада додатно до изражаја, па исход овог сусрета више није довођен у питање. То су препознали и навијачи Украјине, који су у готово позоришној атмосфери дочекали последњи звиждук на утакмици своје селекције на овом шампионату.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво