Читај ми!

Роналдо води у четвртфинале

Португал се пласирао у четвртфинале и, након овог сусрета је извесно, то чини сасвим заслужено. Расположени Португал са још расположенијим Роналдом био је превелики залогај за, осим можда у првих десет минута, летаргичну и бледу Холандију. Роналдо је, осим два поготка, показао да има и довољно снаге и довољно мотива да игре из Реала понови у националном тиму. То, више него ишта друго, мора да радује португалске навијаче.

Португал је у меч, који су медији у обе земље називали „историјским", ушао са истим играчима и наизглед истом формацијом која им је донела пораз од Немачке и трилер победу над Данском. Холандија је учинила потпуно супротно, јер су се на терену од првог минута нашли и запостављени Хунтелар и Ван дер Варт. Свакоме ко је гледао макар и једну утакмицу овог тима на шампионату, ово је била сасвим разумљива одлука оспораваног Берта Ван Марвајка.

Први ударац за, од првог минута агресивне Холанђане упутио је Весли Снајдер, али није био прецизан. Нападала је Холандија, али то није изгледало превише убедљиво, бар не до 11. минута. Није ни лако играти када сте мислима усмерени на потпуно другу утакмицу.

Али онда се Рафаел ван дер Варт потрудио да оправда поверење селектора Ван Марвајка. Арјен Робен унео је лопту са леве стране, додао ју је везисти Тотенхема који се налазио на двадесетак метара од гола противника. Овај ју је наместио на леву ногу и онда је постигао један од најлепших голова на турниру.

Међутим, није се дао збунити Португал. Пробио је Роналдо по левој страни, ушао са лоптом у средину, наместио је на ударац, али је лопта коју су сви видели у голу завршила на ближој стативи гола Стекеленбург.

Само минут касније, након очајне реакције холандске одбране, Постига је изашао сам испред Стекеленбурга, али није успео да погоди оквир гола. Вредан помена био је и покушај Меирелеша.

На другој страни није било незанимљиво такође, јер су озбиљно припретили прво Робен, а затим и Ван Перси. У 22. минуту, Де Јонг се нашао сам на другој стативи, али није успео боље да захвати лопту главом. Поново је приметна била не најбоља интервенција голмана Патрисија.

А онда је уследио 28. минут, који је вероварно преломио овај сусрет. Играч какав је Кристијано Роналдо не може да промашује довека, а кола су се преломила преко Холанђана. Џетро Виљемс изгубио је једну лопту, Жоа Переира сјајно је проиграо најбољег фудбалера Старог континента, који са доста лакоће вара голмана холандског тима и свом тиму доноси вредно изједначење.

Од тог момента разгоропадили су се фудбалери Португала. Прво је покушао Нани, а затим је Роналдо, очигледно пун самопуздања, у 33. минуту шутирао сјајно са око 30 метара, али је на једвите јаде реаговао голман "лала".

Изгледало је као да се Роналдо налази на више места одједном. Тако је у 35. минуту сјајно реаговао након центаршута Мутиња, али је његов ударац главом завршио мимо оквира гола.

Холандија, пуна елана у првих десетак минута сусрета, у тим моментима деловала је потпуно летаргично и безидејно, а мало тога ће се променити и у остатку сусрета.

А колико је лош и неприметан био на прва два сусрета, толико је Роналдо поново на тренутак личио на себе у „краљевском" издању. Сјајно је примио лопту у 41. минуту, лако се ослободио чувара и затим се са половине терена стуштио ка голу Холандије. Након неколико дриблинга, његов ударац завршио је поред стативе.

На полувреме, разумљиво, две екипе отишле су у потпуно различитим расположењима. Очекивале су се драстичне промене у игри Холандије, које су из непознатих разлога изостале.

Тако је и наставак донео сличну слику. Једина разлика би била да је нервоза почела да узима маха, па су и грубљи стартови постајали све учестајали. Када су се последњи пут састајале ове две екипе на неком великом такмичењу – а било је то 2006. године у Немачкој – одиграли су најгрубљу утакмицу у историји Светских првенстава. Овога пута је, ипак, ситуација била далеко блажа.

Полуприлике су пропустили Роналдо након сјајног додавања Нанија на једној и Рон Влар након центаршута Снајдера на другој страни.

Оно што је било евидентно у игри Холандије, али и понашању њених играча, готово током целог сусрета, било је бар привидно одсуство превелике жеље да се било шта промени у игри, а самим тим и резултату. То је постајало све очигледније како се меч ближио крају, што је Португалцима савршено одговарало.

У 66. минуту Португал је био близу постизања другог гола на утакмици. Поново је Роналдо био умешан, овога пута као асистент, а Фабио Коентрао неочекивано се нашао у изгледној позицији да постигне погодак. Да то не буде тако, побринуо се чувар мреже италијанске Роме Мартен Стекеленбург.

Али то је ништа наспрам онога што је Нани успео да промаши у 72. минуту. Роналдо је прошао по левој страни, сјајно је уочио Нанија, али је фудбалер Манчестер Јунајтеда исувише самоуверено и споро пришао лопти, па је Стекеленбург успео да одбрани оно што би у било којој другој ситуацији било неодбрањиво.

Али два минута касније све је то заборављено, јер је Роналдо, након више него лепе акције своје екипе, у којој је учествовао управо Нани, постигао свој други погодак на сусрету, али и турниру.

Да то не буде све, побринуо се резервиста Нелсон Оливеира, чији ударац са ивице казненог простора завршава поред гола. Исти фудбалер покушао је да постигне свој првенац за селекцију Португала и након корнера који тренутак касније, али је добро постављен био голман Холандије.

У 83. минуту видели смо и један од последњих трзаја Холандије, када је Ван дер Варт погодио стативу. Три минута касније, волеј ударцем, покушао је и Ван Перси али је лопта прохујала поред десне стативе гола Руија Патрисија. Исти фудбалер опет је могао свом тиму да донесе утешно изједначење када је, сам испред голмана Португала, шутирао овога пута поред леве стативе.

На супротној страни, у 90. минуту, разГоропађени Роналдо поново је погодио стативу. Овде треба истаћи и веома интелигентан пас Меирелеша, који је овој ситуацији претходио, којим је фудбалер Челсија избацио готово целу одбрану грогираног холандског тима. Ово је била и последња узбудљива ситуација на утакмици.

Португал сасвим заслужено иде у четвртфинале, посебно имајући у иду представу коју су пружили вечерас. Холандија, након најгоре одиграног Европског првенства у својој историји, остаје највеће разочарање шампионата у Пољској и Украјини.

Противник Португалу у четвртфиналу биће екипе Чешке, која је била прва у групи А упркос негативној гол разлици.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво