Читај ми!

Нико као Шпанија

Селекција Шпаније је у деведесет минута утакмице са Ирском показала због чега јој припадају титуле европског и светског првака. "Фурија" је одржала час фудбала симпатичним, али подједнако немоћним Ирцима, и на тај начин показала свим ривалима да је ово екипа која је спремна да уради оно што нико до сада није - да одбрани титулу првака Старог континента.

Највећа промена у тиму Шпанаца у односу на дуел са Италијом био је Фернандо Торес у стартних једанаест. Дел Боске је очигледно, барем привремено, одбацио формацију свог тима лишену барем једног класичног нападача, што му се итекако исплатило.

Први ударац ка голу, међутим, упутила је екипа Ирске, односно Сајмон Кокс, али је на правом месту био Касиљас.

Али на одговор светског и европског првака није се дуго чекало. Ћави је повео једну акцију, Ричард Дан је успео да избије лопту Давиду Силви из ногу али је она ипак стигла доТореса. Нападач Челсија сјајно се ослободио свог чувара, и затим је просто закуцао лопту поред немоћног Шаја Гивена.

Наставила је Шпанија да кидише, шутирали су редом Торес и Силва, али без промене резултата.

Нису клонули ни Ирци, након једног корнера покушао је дефанзивац Астон Виле Ричард Дан, али поново није било потребе да озбиљније одреагује Касиљас.

Често је однос снага на овом сусрету подсећао на онај који смо гледали у полуфиналу Лиге шампиона када су играли Барселона и Челси. Шпанија је, мало је рећи, контролисала игру, док су Ирци морали да се задовоље са јако плитком одбраном где су најистуренији фудбалери били никада на више од 30-ак метара од свог гола.

Ирска, којој је гол очајнички био потребан, није ни стигла да угрози Касиљаса, из простог разлога што једноставно нису ни стизали до лопте.

Расположен је био Иниеста, чинило се као да се налази на више места на терену истовремено. Неколико пута је сјајно проиграо Тореса или Силву, да би и сам окушао срећу ударцем у 23. минуту, када се поново истакао Гивен, најбољи појединац Ираца на овом сусрету.

У пар наврата, и Пике се укључивао у напад како би створио вишак, али његови центаршутеви или шутеви нису донели жељени резултат.

Серију удараца наставио је и Ћави Алонсо, солидним покушајем са преко 20 метара. Разлог што није било више удараца ка голу Гивена је и добро позната тенденција шпанског националног тима да покушава да се просто „ушета" у гол противника.

Ипак, ређале су се прилике Шпаније, или барем јако озбиљне ситуације у, и око казненог простора Ираца, али и даље је изгледало као да директан ударац ка голу противника браниоцу титуле није био императив.

Удараца је, истина, било. Покушавали су Ћави, Торес, Арбелоа и Иниеста, али је јако тешко било пробити бедем испред гола Ираца.

Где је Шпанија стала у првом делу меча, наставила је у другом. Прву прилику пропустио је Арбелоа, када се чинило да након асистенције Ћавија има „сво време овог света" да савлада Гивена.

Наставили су Шпанци да се играју, као да су били потпуно сигурни да Ирци не могу да им озбиљније запрете, и након неколико полуприлика у кратком временском периоду, успели су да дуплирају предност.

После одбитка, лопта је дошла у ноге Давида Силве, а фудбалер Манчестер ситија је, након два лажњака, рутински пласирао лопте у небрањени део мреже ирског гола.

Готово је илузорно набрајати све добре акције Шпаније, али ударац Ћавија из 55. минута, након сјајно изграђене комбинације, и посебно феноменалну интервенцију Гивена не смемо заборавити.

Листи оних који су могли да савладају голмана Ирске придодао се и Бускетс, након гужве у шеснаестерцу Ираца, али његов ударац завршава поред стативе.

У последњих пола сата игре, Шпанија је „повукла ручну". Намерно су светски и европски прваци умањили темпо игре, очигледно са намером да не дође до непотребног премора играча, као и да се смањи опасност од евентуалних озледа.

И таман кад су Ирци колико-толико дошли до даха, Фернандо Торес је постигао свој други погодак на сусрету.

Андрес Иниеста и Давид Силва одузели су једну лопту на средини терена, овај други сјајно је избацио Фернанда Тореса који пролази поред Риачрда Дана и без већих проблема матира Гивена.

У 75. минуту виђен је и редак призор напада репрезентације Ирске. Капитен Кин успева да се избори за позицију за ударац, помало искоса са леве стране шутира оштро по земљи у супротан угао, али одлично се испружио иначе неприметни Касиљас.

У 83. минуту, Шпаније стиже и до четвртог поготка. Вечерас резервиста Сеск Фабрегас сјајно је примирио лопту у шеснаестерцу Ирске, и затим је јаким и изузетно прецизним ударцем послао лопту иза леђа тада већ видно разочараног Шаја Гивена.

До краја ништа вредно помена није се догодило, барем не на терену. Навијачи Ирске су током целог сусрета фантастично бодрили свој тим, али су посебно дали себи одушка у последњих десет минута утакмице, када је њихова песма одзвањала на упечатљив начин стадионом у Гдањску. То је толико импресионирало све остале на стадиону, да су због тога добили овације и аплауз.

Шпанија је недвосмислено показала да је вероватно најбоља екипа света, и да је дефинитивно у стању да учини оно што ниједан тим у историји није - да одбрани титулу првака Европе. Ирска, разумљиво, нема за чим да жали, и иако је ово прва екипа која пакује кофере у Пољској и Украјини, њихова улога на турниру није завршена, напротив. У последњем колу Острвљани могу, на овај или онај начин, да помогну некој од селекција да се домогне четвртфинала, што ће бити јако занимљиво видети.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво