Читај ми!

Немачка прејака за Холандију

Селекција Немачке вечерас је и званично потврдила и оправдала улогу једног од два главна фаворита за титулу на овогодишњем првенству. Два гола Гомеза, иначе и јединог стрелца за "панцере" на турниру, била су довољна за победу против непрепознатљиво бледих Холанђана. Ван Перси успео само да ублажи пораз своје екипе, коју сада самo чудо води у четвртфинале.

Имајући у виду ривалитет две екипе и значај ове појединачне утакмице, никога није зачудио агресиван почетак сусрета. Почетно испитивање снага сасвим је прескочено, а како и не би, када се има у виду да непознаница међу овим екипама једноставно није било.

Ван Перси је већ у седмом минуту био у прилици да савлада Нојера, након додавања Ван Бомела преко задње линије немачког тима, али с обзиром да је са муком стигао до лопте, није могао боље да реагује.

Немци су први пут запретили преко Озила, али ударац фудбалера Реала зауставила је статива.

Поново је Ван Перси могао до поготка у 11. минуту. Асистирао је видно мотивисани Робен, до лопте је стигао Ван Перси, али није успео да погоди оквир гола.

Било је јасно да је Холандија та којој су потребнији бодови са овог сусрета, и с тим у складу овај тим је покушавао да наметне свој ритам, у чему је, бар у почетку, најчешће и успевао.

Као резултат тога, Холандија је лако могла до вођства и у 19. минуту. Арјен Робен поново је лепо асиситирао, овога пута Афелају, који са леве стране не успева да пронађе Ван Персија који се већ налазио у петерцу Немачке.

И док су (се) Холанђани играли, Немци су постигли погодак. Гомез је изиграо одбрану Холанђана и њихову офсајд замку, сјајно је примио лопту између Хеитинге и Матијсена и лагано ју је пласирао поред Стекеленбурга.

Робен је покушао да разбуди видно шокиране другове из екипе. Шутирао је доста солидно са дистанце, али је клупски колега на голу Немачке био одлично постављен. Фудбалер Бајерна се није на томе зауставио. Само два минута касније окушао је своју срећу поново, али се одлично испречио Семи Кедира.

Холандија, екипа којој очигледно не фали играчког квалитета, није показивала у овим тренуцима довољно толико потребне менталне снаге да се придигне и да још енергичније крене у напад. Управо супротно, мимо индивидуалних покушаја једног или двојице фудбалера, Холандија као да је стала.

У 36. минуту, Немачка стиже до идеалне прилике, чини се са пола снаге. Слободни ударац извео је Озил, несхватљиво сам у петерцу Холандије нашао се Бадштубер, али и он подједнако несхватљиво уместо празне мреже погађа Стекеленбурга.

Али у чему није успео млади дефанзивац Бајерна јесте феноменални нападач ове екипе. Нојер је избацио лопту, а Гомез је након два паса и сјајног утрчавања у празан простор погодио малу мрежу гола Холандије.

Можда је занимљиво, али тек тада је Берт ван Марвајк послао Хунтелара, првог стрелца Бундеслиге на загревање.

До краја првог дела, Немачка је могла и до још једног поготка, али је након убацивања из слободног ударца одлично реаговао Стекеленбург. Паузи су се, сасвим разумљиво, више обрадовали Холанђани, којима је једино преостало да се у наставку надају чуду.

У игру су ушли Хунтелар и Рафаел ван дер Варт, али мало тога се променило на терену. У 51. минуту, Хумелс се, на чудо свих, а посебно оних који је требало да га зауставе, нашао на око 16 метара од гола Стекеленбурга. У два наврата, ипак, добро је реаговао голман Холандије.

У 58. минуту, Холандија је могла до поготка када је ван Перси коначно шутирао у складу са репутацијом, али је још бољи био сјајни Мануел Нојер.

Три минута касније, са солидне удаљености, шутирао је и Снајдер, али лопта одлази замало поред леве стативе.

Још једном је Робен запретио у 69. минуту, али леп пријем на груди није испратио одговарајући ударац, те није било потребе да Нојер реагује.

Поново је Робен био у главној улози када је сјајно прошао по десној страни и идеално асиситирао Снајдеру. Фудбалер Интера гађа супротни угао из прве, али се на путу лопте готово херојски испречио Боатенг.

Али баш када је деловало да су се испуцали, Холанђани су стигли до гола наде. Истрчао је са леве стране Ван Перси и унео лопту у средину, и на чудо свих, десном ногом упутио ударац ка голу Немачке. Лопта је прошла кроз ноге Бадштуберу, прошла је мимо изненађеног Нојера и завршила у доњем десном углу гола „панцера".

Али, иако је времена за изједначење било сасвим довољно, Холандија није успела нити једном да дође у прилику да угрози Нојера.

Невероватно импотентно деловалису  последњи трзаји Холандије, која у прве две утакмице на континенталном првенству није успела да индивидуални квалитет својих играча преведе у адекватну игру и резултат. За "лале", финалисту Светског првенства од пре две године, по свој прилици, то значи да четвртфинале остаје недостижно.

Немачка је одиграла како најбоље екипе и играју у раној фази великог такмичења, колико им је било потребно. Кандидатуру Немачке за највиши пласман у Пољској и Украјини више нико не сме да доведи у питање. 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво