Варела спасао Роналда

Сјајна утакмица у Лавову. Водили су Португалци са два гола предности, али је Данска успела да изједначи. У међувремену, Роналдо је успео да промаши две "непромашиве" прилике, и таман када су га минути делили од епитета "трагичара сусрета", резервиста Варела донео је победу Португалу. Португал поново није импресионирао игром, Роналдо још мање.

Данска је и овај сусрет отворила доста солидно, са јасном намером да држи Португалце што је даље могуће од свог гола тако што ће притискати задњу линију противника. Данци су се трудили да наметну свој ритам, да контролишу лопту против екипе која традиционално важи за технички поткованију, и у првих десет минута у томе су савршено успели .

Португал се није најбоље снашао са оваквим издањем Данаца, када би и дошли до лопте релативно брзо би је и губили. У нападу, Роналдо је и даље остајао одсечен, самим тим и неприметан.

Тек у 18. минуту Португал је први пут колико-толико припретио. Брза транзиција из фазе одбране у фазу напада довела је Роналда у позицију да неометан шутира са неких дадесетак метара, што он ипак чини некарактеристично слабо.

Прву праву прилику Португал је направио, и искористио, у 24. минуту. Ударац са леве стране извео је Мутињо, на петерцу у висини прве стативе лопту је дочекао Пепе и главом је проследио поред голмана Андерсена.

Од тог момента Португал је коначно заличио на екипу какву сви очекују да виде. Екипа са Пиринеја је загосподарила лоптом и тереном, а Роналдо и Нани су се коначно растрчали по терену.

Изгледних прилика и даље није било превише, али је сам ритам утакмице растао готово из минута у минут. Данска, на другој страни, чинила је све како би избегла да буде „притиснута" на своју половину, али им то најчешће није полазило за руком.

Као логична последица стања на терену, стигао је и погодак Постиге из 36. минута. Лепа акција Португала крунисана је интелигентним ударцем из прве нападача Сарагосе, и чинило се да је Данска потпуно сломљена екипа.

Да није баш тако, уверили смо се само пет минута касније. Предиван пас Поулсена пронашао је Крон-Делија, овај главом враћа лопту на први стативу где је неометани Бендтнер, који се активирао након пасивног офсајда у коме се налазио, лако савладао Руи Патрисија.

До краја врло садржајног првог полувремена прилика или занимљивих ситуација више није било, али било је сасвим јасно да кључ овог сусрета, као и његов занимљивији део, лежи у наставку.

Играо се пети минут другог дела, када је Роналдо по први пут на турниру ушао у стопостотну прилику, коју му је створило пре свега одлично кретање Постиге. Примио је најбољи европски фудбалер лопту на неких 40 метара од гола Андерсена, и с обзиром да око њега није било апсолутно никога, стуштио се ка голу Данске. Необично за њега, као да се уплашио у ситуацији један на један, и као победник је на крају изашао голман скандинавског тима.

Данце као да то није превише пореметило. Раширили су се по терену, пасовима по ширини желели су да развуку дефанзивну линију Португала и тако стигну до ситуације за изједначење. И јесте селекција Данске била та која је била доминантнија, али на њихову жалост ту надмоћ нису успели да конкретизују и угрозе португалски гол, барем не још.

Уз то, доста дубоко постављени Кјер и Агер отварали су доста простора Роналду и Нанију, што је у сваком случају био велики ризик.

Најближа изједначењу у овом периоду Данска је била у 62. минуту. Шутирао је одлично Квист са око 20 метара, Патрисио је пао и немоћно погледом испратио лопту која је ипак отишла тик изнад пречке.

Десетак минута касније покушао је и Бендтнер левом ногом, али је и њему недостајала прецизност.

Није деловао Португал као екипа која по сваку цену жели да стигне до поготка. Њихови напади, који су били све ређи, у најбољем случају завршавали су се изразито непрецизним ударцима са велике удаљености.

Али готово ниоткуда, Роналдо се нашао у шанси утакмице. Нани је из прве проиграо суперзвезду Реала, а овај се нашао сам испред Андерсена. Чини се као да овакве прилике у погодак Португалац претвара готово у сну, али овога пута фудбалер који већ сезонама задивљује свет својим голгетерским способностима није погодио ни оквир гола.

Казна је стигла само минут касније. Центрирао је Јакобсен са десне стране, Бендтнер је био највиши на супротној стативи, а то му је било довољно да донесе толико жељено изједначење свом тиму.

Роналдо је, сасвим разумљиво, већ почео да очајава и да се хвата за главу, али ипак није дуго чекао на спас. Резервиста Варела најбоље је одреаговао на центаршут Коентраа, феноменално је шутирао из окрета и успео је да савлада данског чувара мреже.

У буквално последњем минуту, резервиста Данске Шон могао је поново да баци на колена Роналда и другове, али из казненог простора, искоса, шутирао је јако непрецизно.

Португал је тако успео да стигне до бодова спаса, иако опет нису пружили игру која је икога импресионирала. Варела је показао да је ово тим чији једини адут није Кристијано Роналдо, већ и разноврсна решења у нападу, и дугачка клупа.

Данци не би смели превише да жале за овим поразом, јер евидентно нису подбацили на терену. Пут у четвртфинале води их преко Немачке, што иако неће бити лако, сигурно није и немогуће за овај солидан тим.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара