Гомез срушио Португал

Победа Немачке у сусрету са Португалом није незаслужена, али мора се признати да би и супротан исход био подједнако реалан. Гомез је донео победу "панцерима" из једине изгледне прилике своје екипе током деведесет минута меча. Португал је најбоље играо у периоду након примљеног гола, али недовољно да се савлада екипа каква је Немачка. Роналдо недовољно примећен, што је сигурно имало значајан утицај на крајњи резултат сусрета.

Први, „прави" дерби на овом Европском првенству био је типичан пример прве утакмице на великим такмичењима. Бити непоражен је далеко битније него победити, и јасно је да су се тиме водиле обе екипе.

Међутим, већ на самом старту, Немачка је дошла у позицију да угрози гол Португала, када је Гомез покушао ударцем главом. Сигуран је био Патрисио, али прилика у првом минуту сусрета разгалила је бројне симпатизере „панцера" на стадиону у Лавову.

На други покушај, очигледно агресивнијих Немаца, чекало се осам минута. Овога пута срећу је окушао Подолски, најновија аквизиција лондонског Арсенала, али његов ударац је завршио у рукама голмана Португала.

Једино што је Португал учинио у првих 15 минута, а да је вредно помена, био је преоштар старт Хелдера Поштиге над Мануелом Нојером који му је донео жути картон.

Као да је почетно испитивање снага трајало дуже него што је то уобичајено, тимови нису нападали са превеликим бројем играча, не желевши да противнику пруже прилику за бржи контранапад. Овај тренд као да је преовладавао највећим делом сусрета.

Најбољи фудбалер Европе, Кристијано Роналдо, примећен је тек у 17. минуту, када његов продор и серију лепих дриблинга није искористио Поштига.

Након пола сата игре видели смо и прву, колико толико озбиљну прилику, али је Подолски, усамљен у срцу казненог простора, лопту послао на трибине.

Роналдо је и даље остајао далеко од игре. Чак и када би добио лопту, Боатенгу би се придружио најмање још један фудбалер Немачке, те је сјајни Португалац углавном био без правог решења.

Поново је Немачка била у прилици у 40. минуту, делом захваљујући смушеној и летаргичној реакцији одбране Португала. Шутирао је Милер, из ситуације која би се најбоље могла описати као полуозбиљна, али осим снаге његов ударац није имао ништа више.

Недостатак праве шансе којом би се материјализовала блага теренска иницијатива очигледно је јако погађала селектора Јоакима Лева, који је видно постајао све нервознији.

Најбољу прилику у првом делу игре ипак су пропустили Португалци. Након корнера који је извео Мутињо, лопта се одбила до Пепеа који је интелигентним и одмереним ударцем савладао Нојера. На његову, али и на жалост навијача са Пиринеја, лопта је након што је погодила пречку завршила на гол-линији „панцера".

Фуриозно су Немци отворили и наставак. Серију удараца успешно су изблокирали Португалци, тако да лопта није ни стизала до Патрисија, али је и ово било довољно да загреје атмосферу на трибинама.

Као да је Португал у првом делу наставка био ближи поготку, али једину иоле озбиљну прилику пропустио је Марио Гомез, чији је ударац главом завршио мимо оквира гола Португалаца.

У 65. минуту Роналдо је закаснио да из врло изгледне позиције упути ударац ка голу, па га је прво сустигао, а затим и изблокирао упорни Боатенг, који се том прилико и лакше озледио.

Осам минута касније, након још једног напада који је деловао преспоро и нимало опасно, Немачка је стигла до вођства. Центаршут је упутио Кедира, а у казненом простору највиши и најсналажљивији био је Марио Гомез, који је коначно прецизан и који постиже први погодак за Немце на овогодишњем шампионату.

Све карте, након овога, Португалци су бацили на напад, што су најбоље илустровале измене које је вршио португалски селектор. Роналдо је одлично шутирао са полудистанце, али је Нојер још једном демонстрирао због чега је за многе најбољи голман Старог континента.

Низале су се опасне акције Португалаца, али је још једном до изражаја дошла дисциплина у игри „панцера", и на тренутке беспрекорно добра поставка играча у фази дефанзиве.

Изванредну прилику, прилику утакмице, пропустио је Португал у 88. минуту сусрета. Успео је Оливеира да дода лопту до Вареле који је био на не више од пет метара од гола Нојера, али је немачки голман сјајно реаговао. Остаје дилема, наравно, да ли је нападач Порта можда могао и боље да одреагује, тачније, да се одлучи на другачију врсту ударца.

У заоставном времену, након ударца из угла, покушао је и Бруно Алвеш, али са подједнаким успехом као и његови саиграчи до тог тренутка.

Остаје утисак да је екипа Португала, недовољно сигурна у свој квалитет, олако препустила иницијативу селекцији Немачке, што им се напослетку и обило о главу. Кристијано Роналдо, одлично маркиран током свих деведесет минута, није пружио игру на нивоу онога што смо гледали током целе протекле сезоне, у чему такође треба тражити узрок пораза Португала.

Немачка, с друге стране, мора знатно да подигне ниво своје игре како би оправдала улогу једног од фаворита турнира која им је једногласно додељена.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара