Победа Хамилтона у Истанбулу

Возач Мекларена Британац Луис Хамилтон победник је трке за Велику награду Турске, која је у шампионтау света Формуле 1 одржана на стази у Истанбулу.

Победника трке одлучила су двојица возача Ред Була Макс Вебер и Себастијан Фетел. Они су били у вођству до 40. круга, када је Фетел напао клупског колегу. Био је бржи на правцу, али Вебер није желео да га пропусти и практично га је избацио са стазе.

Након тога је и Вебер морао у бокс да би му био замњен оштећени предњи део болида, изгубио је пола минута и пао на трећу позицију.

Непромишљеност возача Ред Була искористили су Хамилтон и Џенсон Батон, који су преузели водство, али у 49,. кругу умало нису урадили исту ствар. Батон је напао Хамилтона са спољне стране и чинило се да ће успети да га претекне, али је бивши првак света напао у кривини и уз благи контакт успео да се врати на чело.

Тако је трка ипак заврсена двоструком победом Мекларенових возача, а Вебер је успео да остане на трећем месту. То му је било довољно да сачува вођство у генералном пласману са 93 бода, пет више од Батона, који се са четвртог пробио на друго место, а девет више од Хамилтона, који је уочи ове трке био седми.

Захваљујући двострукој победи у Истанбулу, Мекларен је успео да преузме вођство у поретку конструктора и сада има 172 бода, један више од до данас водећег Ред Була. Трећи је Ферари са 146 бодова.

Наредна трка у шампионату света биће одржана у Канади 13. јуна.

Резултат трке

1. Луис Хамилтон (В. Британија, Мекларен) 1:28,47,620
2. Џенсон Батон (В. Британија, Мекларен) + 2,6 секунди
3. Макс Вебер (Аустралија, Ред Бул) + 24,2
4. Михаел Шумахер (Немачка, Мерцедес) + 31,1
5. Нико Розберг (Немачка, Мерцедес) + 32,2
6. Роберт Кубица (Пољска, Рено) + 32,8
7. Фелипе Маса (Бразил, Ферари) + 36,6
8. Фернандо Алонсо (Шпанија. Ферари) + 46,5
9. Адријан Зутил (Немачка, Форс Индија) + 49,0
10. Камуи Кобајаши (Јапан, БМW Заубер) + 1:05,6

Генерални пласман:

1. Вебер 93
2. Батон 88
3. Хамилтон 84
4. Алонсо 79
5. Фетел 78
6. Кубица 67
7. Маса 67
8. Розберг 66
9. Шхумахер 34
10. Зутил 22

Пласман конструктора:

1. Мекларен 172
2. Ред Бул 171
3. Ферари 146
4. Мерцедес ГП 100
5. Рено 73

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије