Читај ми!

Ривалство Макса и Луиса у Ф1, 18. рунда

У једном од оних сулудих али тако карактеристичних потеза за Формулу 1, неко је осмислио да се наредне три трке током узастопних викенда возе дуж тричавих двадесетак хиљада километара дуге руте Мексико сити – Сао Пауло – Катар, пре него што после двонедељне паузе ову (до сада) сензационалну сезону не завршимо у Џеди и Абу Дабију.

Одсуство сваке логике у таквом планирању календара - ако већ морамо да имамо узастопне викенде, није ли Мексико могао да се уклопи са Остином који је буквално са друге стране границе, а Катар придружи Саудијској Арабији и Емиратима - је резултат дугогодишњег жонглирања интересима промотера у различитим земљама где је неретко услов за одржавање трке добијање специфичног викенда који локалном организатору једино/највише одговара.

Не улазећи у магију логистичке изведбе која се од тимова и њиховог људства очекује у наредних 14 дана, из угла просечног ТВ гледаоца је већ штета што се овако узбудљива шампионска трка зарад финансијских интереса беспотребно сабија у узастопне викенде, уместо да натенане гуштамо у ономе што нам Верстапен и Хамилтон приређују на стази.

Због тога, иако се налазимо на месту бременитом историјом, данас се бавимо само протагонистима фасцинантне шампионске трке какву смо годинама прижељкивали.

Након успешног тактичког удара у Тексасу, базираног на раном одласку на прву промену гума, Верстапен је дуплирао своју предност у генералном пласману и она сада износи 12 бодова.

Таман довољно да Макс већини коментатора постане фаворит за титулу, што ништа не мора да значи у сезони која одбија да се држи било каквог унапред утврђеног сценарија.

Уосталом, ако је Верстапен тријумфовао у Остину, који је годинама уназад упориште Трокраке звезде, због чега Хамилтон не би могао да узврати у Мексику, стази која би по логици ствари морала да буде идеална за Ред Бул.

Или су то бар сви мислили до јучерашњих квалификација, када је Мерцедес по први пут ове сезоне (?!) окупирао први ред, баш на једином месту на којем је Ред Бул у текућој хибридној ери успео да забележи дуплу победу на квалификацијама.

Старт из другог реда не мора нужно бити лоша вест за Верстапена и Переза, јер заветрина на дугом правцу до прве кривине лако може да избрише разочарање са квалификација.

Са друге стране, комплекс кривина 1-3 је већ више пута показао да може бити кобан за амбиције возача који мисли да ће у првом кругу решити трку, што је посебно опасно у ситуацији када једно одустајање може шампионску трку окренути у потпуно неочекиваном правцу.

Срећом, ове године смо коначно раскрстили са праксом да се исход трке решава после старта и ко год на крају првог круга не буде био задовољан позицијом на располагању ће имати довољно времена и тактичких оружја да коначни исход учини неизвесним.

Посебну улогу данас би могли да одиграју Ботас и Перез, мада су им почетне позиције дијаметрално супротне. Док је Ботас без обзира на прву стартну позицију - али и чињеницу да на крају сезоне напушта Мерцедес - одмах ставио до знања да ће помоћи Хамилтону, Перез није желео да одговори на питање да ли ће на домаћем терену пропустити Верстапена.

Уз четврту стартну позицију, Мексиканац можда ни не буде у позицији да пред препуним трибинама својих навијача доноси ту незгодну одлуку, иако би у ствари сви - осим Макса и Хорнера - волели да видимо како би то изгледало.

Ипак, оно што најпре желимо је да се исход овогодишњег шампионата добије на стази, а не у старинском Прост-Сена стилу поред ње, или као резултат померања на старту услед казне због промене погонске јединице и/или мењача. Оно што тек не желимо да видимо је евентуални утицај злогласног ковида-19 који је прошле године већ једном натерао Хамилтона да прескочи трку а ове сезоне би понављање таквог сценарија могло потпуно да поремети шампионат.

Због тога је окршај на стази са најтужнијим именом на свету где двојица ове године најбољих стартују један иза другог још једна одлична прилика да уживамо у свему што Макс и Луис могу да нам понуде. Напред Макс, хајдемо Луис!

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара