Хонда одустала од учешћа у формули 1

Јапански произвођач аутомобила Хонда одустао је од даљег учествовања у формули 1 и као образложење навео глобалну финансијску кризу.

"Ову тешку одлуку донели смо у светлу све лошијих услова за пословање на глобалном нивоу у аутомобилској индустрији...све дубље кредитне кризе и изненадне рецесије светске економије", истакао је на конференцији за новинаре директор Хонде Такео Фукуи.

Јапанска компанија је, како је рекао Фукуи, спремна и да прода свој формула 1 тим.

"Са нашим тркачким тимом и сектором за тркачки развој, који их снабдева моторима, разговараћемо о будућности та два дела компаније. Ту мислим и на евентуалну продају", навео је Фукуи.

Хонда је у формули 1 дебитовала 1964. године на трци за Велику награду Немачке. Прву победу за тим остварио је 1965. године Ричи Гинтер из САД на трци за Велику награду Мексика. Две године касније Хонда је заузела четврто место у конкуренцији конструктора. Хонда је, ипак, 1968. године одлучила да убудуће само аутомобиле снабдева моторима, али не и да их конструише. Одлука се ислатила 1986. године када је у сарадњи са Вилијамсом освојена титула шампиона у конкуренцији конструктора, док је Бразилац Нелсон Пике био најбољи међу возачима.

Ове године Хонда је са 14 бодова заузела тек девето место међу 11 конструктора. Њено повлачење из такмичења, међутим, организаторе ће ставити пред велике муке. Jош у току сезоне од учешћа у формули 1 je одустао Супер Агури, који је имао Хондине моторе.

Формула 1 тако тренутно има девет пријављених тимова, односно 18 возача за наредну сезону, која ће почети 29. марта трком за Велику награду Аустралије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се