У суботу у Берлину почиње Светско првенство у атлетици

Светско првенство у атлетици одржаће се од суботе до 23. августа у Берлину, а очекује се да ће учествовати више од 2.500 спортиста из 213 држава, који ће се такмичити у 47 дисциплина.

Светско првенство одржаће се на "Олимпијском стадиону" у Берлину, где ће такмичења пратити више од 500.000 гледалаца, а процењује се да ће надметања у атлетици путем телевизије гледати око шест милијарди људи.

Светска атлетска федерација саопштила је да је први пут у њеној историји телевизијска права откупило 213 држава.  Капацитет стадиона је око 70.000 места, а на њему ће бити постављене 122 камере за директне тв преносе.

Председник ИААФ Ламин Диак истакао је да се атлетика поново враћа у Немачку, у државу која има дугу традицију у овом спорту.

"Олимпијске игра 1936. године одржане су на овом стадиону, у Немачкој, у Минхену су биле Олимпијске игре 1972, а Светско првенство у атлетици 1993. одржано је у Штутгарту", рекао је Диак за сајт (берлин.иааф.орг).

Према његовим речима, очекује се да ће Светско првенство у Берлину бити одлично организовано, као и да ће гледаоци у Немачкој мотивисати атлетичаре да пруже врхунске резултате.  Он је подсетио да је једна од највећих легенди атлетике Американац Џеси Овенс, освојио четири олимпијске медаље 1936. године у Берлину и да је наредни шампионат прилика да му се ода почаст.

"Овенс није био познат само по златним медаљама у Берлину, већ и што је оборио или изједначио четири светска рекорда у мање од једног сата 1935. године", рекао је Диак и најавио да ће атлетичари на СП у Берлину за обарање светског рекорда бити награђени са 100.000 долара.

Светско првенство у атлетици биће прилика за још једну велику "акцију" у борби против допинга. Најављено је да ће бити урађено 1130 тестова и то 670 пре такмичења и 460 за време надметања. Узорци ће се тестирати у лабораторијама у Дрездену и Келну.  Поред тестирања, ИААФ планира и едукативне активности - програм на пет језика назван "Прави победник" за спортисте, како би на непосредан начин учествовали у борби против допинга.

Тим поводом председник ИААФ Ламин Диак истакао је да ће шампионат у Берлину бити шанса да се препознају "чисти" спортисти.

На прошлом Светском првенству у Осаки 2007. године учествовало је 1.800 атлетичара из 197 држава.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се