Менџо победник трке кроз историју

Менџо је оборио рекорд стазе. Кенијски атлетичар Џосфат Менџо победио је на шестој Београдској трци кроз историју на Калемегдану, у којој су прва три места заузели Кенијци. Најуспешнији Српски такмичар је Мирко Петровић, који је био десети. Посебну трку имали су припадници Војске и МУП-а Србије.

Менџо је стазу дугу шест километара од Доњег града до шеталишта изнад Саве прешао за 16 минута, 52 секунде и девет стотинки, чиме је поставио нови рекорд стазе. Претходни рекорд, из 1996. године, држао је Мароканац Брахим Лалафи (16 минута и 58 секунди).

Менџо је у финишу победио испред сународника олимпијског вицешампиона на 5.000 метара Елиуда Кипчогеа, који је на циљ стигао са 16:55,3 минута.

Треће место заузео је Стивен Тум из Кеније са 16:56,5 минута, и био је бржи од светског рекордера на 3.000 метара стиплчез Саифа Саједа Шахина из Катара.

"Темпо је од почетка био јак, стаза је јако тешка и до пред сам финиш нисам био сигуран у победу. Кад је дошло до финиша, био сам уверен да ћу надмашити Кипчогеа. Знам да сам бржи од њега", рекао је Менџо и додао да ће поново доћи у Београд, ако добије позив. Кипчоге је рекао да је задовољан освајањем другог места на Београдској трци кроз историју.

"Мислим да сам трку изгубио после 50 метара када сам остао без патике. Морао сам да станем, да је обујем и да онда више од 200 метара спринтујем да достигнем остале. Контролисао сам трку до финиша, а тада ме је изненадио Менџо. Задовољан сам с обзиром на то да сам у седам дана имао три трке. Радо ћу трчати на овој трци и следеће године", рекао је бивши светски првак на 5.000 метара.

Међу шеснаесторицом учесника елитне трке била су и четворица репрезентативаца Србије, а најуспешнији је био Мирко Петровић, који је заузео 10. место са 17:44,3, чиме је поправио свој најбољи резултат на овој стази.

У трци припадника Војске и МУП-а Србије учествовало је 29 такмичара у 10 екипа, а најуспешнији су били припадници Жандармерије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара