Мерлин Оти за историју

Педесетогодишња Мерлин Оти постала је најстарија атлетичарка у историји европских првенстава после наступа за репрезентацију Словеније у квалификацијама у дисциплини штафета 4 x 100 метара, на континенталном шампионату у Барселони.

Словенке су у својој групи заузеле тек 7. место, резултатом 44,30 секунди, и завршиле учешће већ на старту такмичења, али је наступ Мерлин Оти "у историју" послао Францускињу Никол Бракебуш-Левек.

Француска атлетичарка је, наиме, била најстарија учесница европских првенстава пошто је на шампионату "старог континента" у Будимпешти 1998, трчала маратон са 47 година!

Легендарна Оти, која је 2002, узела словеначко држављанство, у богатој каријери освојила је чак 29 медаља на великим такмичењима. Једну од њих управо на Монжуик стадиону у Барселони где је јутрос ушла у историју. Било је то 1992, када је у трци на 200 м освојила 3. место.

Највећи број тих медаља имао је бронзани сјај, због чега је и добила надимак "Мис бронза". Прву од њих освојила је на Олимпијским играма у Москви пре равно 30 година, када је била трећа на 200 м.

На Играма у Лос Анђелесу (1984) била је бронзана на 100 и 200 м. Исто одличје освојила је и као чланица штафете Јамајке 4 x 100 м на Играма у Атланти 1996, као и четири године касније у Сиднеју у трци на 100 м.

На светским првенствима од Хелсинкија до Атине (1983 - 1997) освојила је још седам бронзаних медаља, али и оних већег сјаја. Четири пута је била светске вицешампионка, док је златно одличје на плантераним шампионатима освајала три пута - на СП у Токију 1991 у штафети 4 x 100 м, затим две године касније у Штутгарту у трци на 200 м, и 1995. у Гетеборгу када је одбранила титулу светске шампионке у истој дисциплини.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара