Читај ми!

Хабуш: Верујем да смо послали најлепшу слику Београда у свет

Директор Београдског маратона Дарко Хабуш истакао је велико задовољство због успешне организације спектакуларног такмичења, захвалио свима на сјајном доприносу у организацији којом је демонстрирана спремност за организацију Европског првенства у уличном трчању.

Дарко Хабуш се после одржаног маратона захвалио свима који су дали максималан допринос за успешну организацију овако обимног такмичења.

“Велика захвалност свима, јер смо сви заједно направили овај спектакл у Београду. Верујем да смо послали најлепшу слику Београда у свет.“, изјавио је директор Београдског маратона Дарко Хабуш.

Кенијац Гилберт Чумба и његова сународница Ема Черуто Ндива победници су данашњег 37. Београдског маратона.

Чумба је до циља је стигао за 2:11;48 сати, док је Черуто истрчала трку у времену 2:31,31.

"Све је изгледало фантастично, били сте сведоци оног фото финиша у женској полумаратонској трци. То се реално не дешава тако често. Можемо да кажемо да смо презадовољни догађајем, који смо направили. Захвалио бих се целом тиму Београдског маратона, који вредно ради годину дана да се овај догађај направи. Хвала свим медијима, који прате Београдски маратон. Велика захвалност свима, јер смо сви заједно направили овај спектакл у Београду и верујем послали најлепшу слику Београда у свет", рекао је Хабуш новинарима.

"Срце ми је пуно. Погледајте број људи на улицама Београда који подржава тркаче у намеру да испуне свој циљ. Пуне су трибине на циљу. Ја ово до сада нисам виђао у Београду и заиста сматрам да смо успели као организатори да један овакав догађај направимо на начин који доликује", додао је Хабуш.

Он је истакао да је Београд спреман за организацију Европског првенства у уличном трчању.

"Имали смо вредне и добре госте у Београду, сматрам и да ће њихов утисак да буде добар. Надам се да ћемо у наредним годинама да дочекамо оно што смо најављивали. То је 18. октобар када чекамо коначну одлуку Европске атлетике да ли смо добили домаћинство Европског првенства у уличном трчању. И да онда можемо 2027. године на овој или можда мало измењеној траси да имамо ЕП", додао је Хабуш.

Он је истакао да су организатори направили савршен догађај у Београду.

"Нису данас у Београду били идеални услови за рекреативце који трче 3,4,5 сати, али је довољно хидратације на стази, довољно је медицинских пунктова, довољно је екипа које су на услузи тркачима. Не може све да буде идеално, али мислим да смо свеукупно направили један савршен догађај, срце нам је свима пуно", навео је Хабуш.

Победник данашњег Београдског маратона Кенијац Гилберт Чумба имао је бољи пролаз од рекорда стазе који од 2006. године држи Џафет Косгеји (2:10;54), али је у последњих 2,5 километара знатно пао темпо и на крају је скоро минут каснио за најбољим остварењем икада у Београду.

"Дао је све од себе да обори рекорд Београдског маратона. Гледаћемо да у годинама које следе трасу београдског маратона мало изравнамо, да је учинимо бржом и надамо ће да ће рекорди бити обарани не само у броју тркача, него да ће бити оборен и рекорд стазе", навео је Хабуш.

"13.000 тркача је ове године покупило своје стартне пакете. Сви организатори знају да се на оваквим догађајима на старту не појави осам до 10 одсто тркача. Не знам који је тачан број тркача стартовао, али мислим да је преко 12.000 што је својеврстан рекорд. Са друге стране 3.000 странаца је дошло да трчи у Београд. Генерално је тркачка популација у свету у порасту, а са друге стране све оно што смо заједнички направили у претходне две године допринело је да оволики број људи дође у Београд", истакао је Хабуш.

Он је подсетио да су за разлику од претходних година, а услед знатног повећања броја учесника, али и ефикасности организације самих трка стартови маратонске, полумаратонске, као и трке на 10 километара и трке задовољства били раздвојени.

"Из безбедносних разлога смо направили промене да би маратонци и сви они који иза њих иду, као што је полумаратон, 10 км и трка задовољства имали потпуно празну стазу испред себе. Са друге стране и ТВ пренос изискује велики број возила испред елитних такмичара. Надамо се да у годинама које следе можемо и да та три старта да имамо у оној маси који смо имали свих претходних година", закључио је Хабуш.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије