Читај ми!

Елзан Бибић победник Београдског полумаратона

Српски атлетичар Елзан Бибић победник је четвртог Београдског полумаратона. Друго место заузео је Мухамед ел Газари.

Новопазарац је у тешким условима за трчање оборио и рекорд који је прошле године поставио Мароканац Мохамед ел Газари.

Бибић је трку истрчао за 62 минута и 15 секунди – са четири секунде мање дошао би до државног рекорда. 

Друго место заузео је Мухамед ел Газари са временом од једног сата, три минута и две секунде.

"Долазим у Београд са великим амбицијама. Циљ је да покушам да оборим државни рекорд који износи 62 минута и 11 секунди који још од 1998. године држи Јанко Бенша. Неће бити нимало лако, али верујем да сам спреман за изазов", рекао је Бибић пре трке.

После трке Елзан Бибић је похвалио добру организацију трке и истакао изузетно велику конкуренцију на стази.

"Могу рећи да је ово мој први озбиљнији полумаратон у овако доброј конкуренцији. Организација је на високом нивоу, очекивано од Београдског маратона. Стаза је била захтевна, добро сам се снашао, држао сам се око рекорда стазе. Државни рекорд за нијансу није био ту, имао сам га у ногама. Темпирао сам тако да је време било око 62 минута и 10 секунди. Очекивано јака конкуренција, публика је била на високом нивоу. Све похвале за организацију и надам се да се видимо следеће године", рекао је Бибић.

У женској конкуренцији тријумфовала је Кенијка Тереза Омоза, која је дошла у главни град Србије са најбољим резултатом. Она је победила са временом 72 минута и 38 секунди. Кавалина Нахимана из Бурундија каснила је за победницом 16 секунди, док је још једна Кенијка Силвија Медуга освојила треће место. Њено време је било 77 минута и 6 секунди.

У трци на 10 километара у конкуренцији мушкараца славио је Ђуро Борбељ, представник Србије, са резултатом 31:11 минута. Други је био Вјачеслав Соколов из Русије (31:55), а као трећи је на постољу завршио Урош Гутић (32:50).

На истој дистанци у конкуренцији дама прва кроз циљ је прошла Милица Томашевић из Србије (36:49). Бугарка Еми Памела освојила је друго место (37:47), док је трећа била Теа Божиновска из Македоније (37:51).

Осим полумаратона и трке на 10 километара, одржана је и "Сава осигурање породична трка" на 2,3 километра које је имала хуманитарни карактер, а сва донирана средства намењана су Хуманитарној организацији "Дечје срце".

"Овако масовна трка даје нам подстрек да наставимо даље и да следеће године ове бројке буду још боље. Фокус ће и у будућности бити на задовољству свих наших тркача и јединственом угођају које нуде трке у организацији Београдског маратона", истакао је директор Београдског маратона Дарко Хабуш.

"Бибић је био близу обарања државног рекорда, и остали елитни такмичари су оправдали очекивања по веома хладном времену па и из тог такмичарског аспекта можемо да будемо задовољни. Веома ми је драго да је и овај догађај попримио значајан међународни карактер, а за нас је свакако најважније да смо за ових годину и по дана вратили поверење тркачке заједнице у Србији и то је оно што нас све чини поносним”, закључио је Хабуш.

Траса четвртог Београдског полумаратона је непромењена у односу на прошлу годину.

Трчало се централним београдским улицама од Цркве Светог Марка, преко Дорћола, Калемегдана и Бранковог моста, затим Новог Београда, а циљ трке био је на Теразијама.

Београдским полумаратоном, који је одржан у организацији "Београдског маратона" под покровитељством Града Београда и уз подршку Српског атлетског савеза завршена је овогодишња тркачка сезона у Србији.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво