Читај ми!

Дудаш: Правимо планове за Олимпијске игре 2028. године у Лос Анђелесу

Прослављени српски атлетичар Михаил Дудаш крајем прошле године се опростио од професионалног бављења спортом, а од недавно обавља дужност спортског директора Атлетског савеза Србије.

Дудаш је приликом гостовања у РТС-овом Дневнику истакао да је велика предност за посао који обавља то што се 25 година активно бавио атлетиком.

Један од највећих успеха Михаила Дудаша је бронза на Европском првенству у десетобоју.

Српски атлетичар је од октобра 2022. године на месту спортског директора Атлетског савеза Србије. Гостујући у Дневнику РТС-а, Дудаш је рекао да је срећан што након каријере може да олакшава процесе за спортисте и организације у оквиру савеза.

Један од највећих успеха Михаила Дудаша је бронза на Европском првенству у десетобоју. Прошле године крупним корацима на сцену је ступила нова генерација атлетичара Србије. Како Ви гледате на њу?

"Постоји одређена сатисфакција када долазе такмичења, као што је рецимо било државно првенство, а када атлетичари постигну успехе, знамо да смо им ми помогли у томе. Млада генерација је ту. Раније се дешавало да када успешна генерација направи значајне резултате, младаа генерација атлетичара чека одређени период да дође на сцену и да прави резултате вредне запажања. Тог јаза сада нема. Атлетика није исти спорт као пре 15 година. Српски атлетски савез је у претходних 15 година освојио више медаља него у 70 година пре тога. До 2008. или 2009. године освојено је 24 медаље, док је у претходних 15 година освојено 25 медаља. С генерацијом младих атлетичара можемо да правимо велике планове за Олимпијске игре 2028. године у Лос Анђелесу", рекао је Михаил Дудаш.

Првенство Србије прошлог викенда била је генерална проба за Европско првенство у дворани. Како оцењујете шансу за нова одличја наше атлетике?

"Оно чиме треба да се поносимо јесте број атлетичара који се пласирао на Европско дворанско првенство у атлетици које се одржава у Истанбулу. Тај број је исти као и 2017. године у Београду, с тим што смо као домаћини турнира могли да убацимо додатне атлетичаре у одређеним дисциплинама. Сада имамо 12 атлетичара и чекамо још. Мислим да је пред нама једно првенство на коме можемо да остваримо велики број медаља", истакао је спортски директор Српског атлетског савеза.

Каква је стратегија наше атлетике за ову годину у којој ће се на лето одржати и Светско првенство у Будимпешти?

„Стратегија је да овај систем у коме се налазимо и резултате које сад правимо - одржимо. Није лако, није једноставно. Пораст броја атлетичара у јуниорској и сениорској конкуренцији са собом носи и веће трошкове. Ове године имамо велики број такмичења на којима смо сигурну да ће наши атлетичари направити добре резултате. На нама је да их пратимо, да видимо које су њихове потребе и наше обавезе према њима и да све испоштујемо као и до сада и да се надамо да ћемо имати још боље рекорде у будућности", закључио је Дудаш.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво