Пол Тергат промотер "Београдске трке кроз историју 2009"

Један од најбољих светских дугопругаша свих времена кенијски атлетичар Пол Тергат биће промотер пете међународе "Београдске трке кроз историју 2009" која ће бити одржана 14. октобра на Калемегдану, најавили су организатори манифестације.

На овај начин Тергат наставља своју везу са Београдом, у којем је од 1996. до 1999. године био учесник овог традиционалног такмичења, обновљеног после десетогодишње паузе.

Први пут Кенијац је на трку у српској престоници дошао 1996. као олимпијски вицешампион на 10.000 метара и двоструки светски првак у кросу. Са титулом најбољег крос тркача света дошао је и наредне три године, а уз то је 1997. и 1999. био и вицешампион света на 10.000 метра, а 1999. и светски првак у полумаратону.

Његово друго учешће на "Београдској трци кроз историју" (1997) било је у знаку његовог светског рекорда на 10.000 м (26:27,85) и великог ривалства са Етиопљанином Хаиле Гебреселасијем. У међувремену, Тергат је претходним титулама и рекордима додао и светске рекорде у полумаратону и маратону, као и победе на најпрестижнијим светским маратонима.

На овогодишњи Београдски Банка Интеза маратон послао је свог пулена, 24-годишњег Виктора Киплагата Кигена, и најавио да је реч о веома спремном, перспективном маратонцу.

Киген га није изневерио и забележио је победу на 22. Београдском маратону са временом 2:13,28 сати и после трке изјавио: "Пол ме је добро припремио, тако да ово није велико изненађење за мене."

Својим присуством на Калемегдану 40-годишњи Таргет подржаће трку која га је средином прошле деценије привукла својом необичношћу - спојем спорта, културе и историје, и на тај начин допринети промоцији "краљице спортова" на нашим просторима. Две недеље касније трчаће на јубиларном 40. Њујоршком маратону.

Тергат ће из свог тркачког кампа Нгонг, недалеко од Најробија, у Београд довести двојицу атлетичара, Мозеса Кибета Кангогоа и Алберта Кипкетича, за које тврди да су "спремни за изазове калемегданске стазе".

Према најави организатора, Београдска тврђава је реновирана и атлетичари ће трчати безбедном стазом, а најбољих десет учесника биће награђени. Првопласираном ће припасти 6.000 долара, друго место ће бити награђено са 5.000, треће са 3.000 долара, четврто са 1.500, пето са 1.000, а пласман од шестог до десетог места биће вреднован са 900, 800, 700, 600, односно 500 долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије