Случај Кастер Семеније стигао и пред УН

Јужноафричка министарка за жене, децу и особе са инвалидитетом Нолутандо Мајенде-Сибија уложила је жалбу Уједињеним нацијама због начина на који је спроведена истрага о полу атлетичарка Кастер Семеније.

Мајенде-Сибија истакла је да међународна атлетска федерација (ИААФ) није успела да сачува од јавности идентитет атлетичарке чији пол је доведен у питање, чиме је угрозила "људско достојанство" Семеније.

Јужноафричка министарка жалбу је уложила одељењу за унапређивање положаја жена Уједињених нација.

Семенија је прошлог месеца на Светском првенству у Берлину освојила златну медаљу у трци на 800 метара. Због мускулатуре, дубоког гласа и великог напретка у резултатима за кратко време ИААФ је покренуо истрагу о њеном полу.

Семенија је подвргнута тестовима, чији резултати су стигли пред органе ИААФ, а званично ће бити објављени крајем новембра. Ипак, аустралијски медији прошле недеље су објавили да Семенија има и мушке и женске органе и да јој прети казна ИААФ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије