Рог захтева дискрецију

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Жак Рог рекао је да би волео да се истрага о утврђивању пола јужноафричке атлетичарке Кастер Семеније води са више анонимности и дискреције.

Рог је рекао да би овај случај могао да има лоше последице на психичко стање 18-годишње Семеније, која је прошлог месеца освојила златну медаљу у трци на 800 метара на Светском првенству у Берлину.

"Овакве ствари могу да утичу на душу појединца, а последице по психичко стање и друштвени статус особе могу да буду веома лоше. Целом случају је потребно прићи са много више дискреције", казао је Рог.

Светска атлетска федерација (ИААФ) јуче је добила резултате теста којим се утврђивао пол Семеније и у новембру ће званично саопштити свој став.

"Идеално би било да је овај случај анализиран уз анонимност, а колико знам, истрага је урађена у веома кратком року", навео је он.  До сумње у пол Семеније дошло је након што је значајно побољшала своје резултате у односу на прошлу годину и због дубоког гласа и мускулатуре.

На СП у Берлину дошла је као мало позната атлетичарка, а у финалу је убедљиво освојила златну медаљу.

"Да је ИААФ имао времена, вероватно би се позабавио тим сумњама и пре почетка шампионата. То, очигледно, није било могуће, јер још чекамо званичне резултате", рекао је Рог.

Аустралијски медији јутрос су објавили да према резултатима теста, Семенија нема јајнике, већ тестисе у унутрашњости тела који производе велике количине тестостерона. ИААФ није потврдио, али ни демантовао писање медија, већ је саопштио да ће лекари те организације анализирати резултате, пре него што они буду објављени на састанку у Монаку 21. новембра.

"То је веома тешко питање. Постоји толико различитих, а нормалних ствари у људском телу, па је тешко доћи до једногласног закључка експерата", навео је он.

Уколико се испостави да Семенија није женско, ИААФ би могао да јој забрани да се бави атлетиком.

"Ако резултати покажу да она може да се такмичи у женској конкуренцији, сигуран сам да ће медији то одмах објавити. То, међутим, није кључно питање за нас. Ако се докаже супротно, неће више моћи да се такмичи са женама. То није питање за МОК, већ за ИААФ", закључио је Рог.

МОК је раније повремено спроводио тестове утврђивања пола, али је са том праксом престао пред почетак Олимпијских Игара у Сиднеју 2000. године, због критика да је тестирање хромозома ненаучан и неетички процес. Уместо тога, МОК је формирао специјално медицинско тело које може да интервенише на лицу места, док трају Олимпијске Игре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара