Семенија највероватније хермафродит

Јужноафричка атлетичарка Кастер Семенија, која је после Првенства света у Берлну прошлог месеца, када је освојила златну медаљу на 800 метара, била подвргнута тестовима провере пола, највероватније је хермафродит, тврди аустралијски "Дејли Телеграф" позивајући се на изворе у Међународној атлетској федерацији (ИААФ).

Лист пише да су медицински тестови потврдили да Семенија спада у категорјиу људи који немају ни изразито мушке, ни женске полне карактеристике.

Наводи се да Семења нема материцу, као и да јој организам производи много већу количину тестостерона због тога што има тестисе уместо јајника.

Како наводи аустралијски "Сиднеј морнинг хералд", постоји могућност да 17-годишња Семенија задржи злато, али и варијанта да јој ИААФ одузме титулу и додели је другопласираној из финалне трке у Берлину, Кенијки Џенет Џепкосгеј.

Портпарол ИААФ Ник Дејвис изјавио је да "дисквалификација у овом случају није обавезна".

"Дисквалификација спортисте обавезна је само у случају допинга", рекао је Дејвис.

Генерални секератр ИААФ Пјер Вајс, који је јуче изјавио да "нема сумње да је Семенија женско, али можда, не 100 одсто", напоменуо је да ово није први такав случај у историји атлетике.

"Само од 2005. године имали смо осам таквих случајева. Четворо атлетичара је позвано да прекину са атлетском каријером, а остали су ослобођени оптужбе", рекао је Вајс.

Коначна одлука о "случају Семенија" биће донета на састанку Извршног савета ИААФ 20. и 21. новембра.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара