Читај ми!

Све специфичности фудбалске лопте за Светско првенство

Званична лопта за утакмице Светског првенства у фудбалу које се одржава у Катару, зове се Ал Рихла, превод са арпапрског значи - путовање. Ај-ти стручњак Марко Нешовић гостовао је у Београдској хроници и нагласио да се први пут у историји Мундијала користи лопта која у себи садржи сензоре.

Фифа је недавно најавила да ће полуфиналне утакмице на Светском првенству бити одигране новом лоптом украшеном бордо нијансама које подсећају на заставу земље домаћина Мундијала.

Ал Хилм, што на арапском језику значи - сан, замениће досадашњу лопту Ал Рихлу.

Нешовић је у Београдској хроници нагласио да сензори уграђени у лопту мере сваки контакт са лоптом. 

"Сензор се налази у средини, а око себе има мрежу која омогућава да лопта задржи облик приликом шутева. То је једна од специфичности ове лопте, не само због технологије коју поседује, већ и због облика, јер када играч шутира лопту, ногом или главом, она губи део свог облика, али због те мреже унутра она се брже враћа свом првобитном облику, а сензор и даље шаље информације", рекао је Марко Нешовић.

Судије на Мундијалу имају комплетан увид о кретању лопте, примерице о томе да ли је прешла гол или аут линију или пак да ли је неко од играча одиграо руком.

На овакве и сличне ситуације детектори уграђени у лопту сигнализираће преко Адидасовог система суспензије судијама у ВАР соби, пружајући прецизне податке у реалном времену, како би се разрешила евентуална недоумица.

Једно од главних образложења у прилогу за прихватање Ал Рихле на првенству света у фудбалу јесте да је игра постала бржа, те да дизајн, али и остале карактеристке у виду тежине и тврдоће одговарају модерној, брзој игри.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво