Читај ми!

Иран против Америке – Катар преживео меч највишег ризика

Катарска полиција дала је све од себе да се утакмица између Ирана и Сједињених Америчких Држава не претвори у обрачун навијача две дозлабога посвађане земље, или сукоб између супротстављених група Иранаца. Донекле успешно. Маскирани мушкарци су, упркос свим мерама опреза, након утакмице напали једну жену, која је после инцидента викала ”Слобода Ирану”.

Иран против Америке – Катар преживео меч највишег ризика Иран против Америке – Катар преживео меч највишег ризика

Драли су се на људе који су их снимали, али су одустали од покушаја да се поново приближе тој жени када се појавила полиција. Убрзо затим нестали су у маси људи. 

Био је то једини инцидент на утакмици највишег могућег ризика, због којег је катарска полиција ангажовала до сада невиђен број полицајаца - први пут од почетка Светског првенства опремљених и пендрецима. Злу не требало.

Како би спречили евентуалне инциденте, катарске власти су километрима око стадиона чипком обавијеног Ел Тумама зауставиле саобраћај, те просто натерали групе навијача на предуго пешачење до најближих улаза.

Свега три особе протестовале су до почетка утакмице. Једна жена ненаметљиво је молила пролазнике за подршку како би се укинуле америчке санкције против Ирана, држећи транспарент на којем је писало да "иранска деца оболела од рака можда неће доживети следеће Светско првенство".

Неколико стотина метара даље, још једна девојка залагала се, такође тихо, за права жена, помињући да су "Иранке слободне". Убрзо затим, огрнула се иранском заставом и ушла на стадион.

Протестовао је и један мушкарац, који је улетао у кадрове телевизијских екипа, показујући своје писмо америчком председнику Џозефу Бајдену, од кога тражи да се укине ембарго на извоз лекова у Иран. Осим њих, навијачи две репрезентације заједно су улазили на стадион. Неки су имали обележја оба тима.

Десет од једанаест иранских фудбалера, који су истрчали на савршен терен Ел Тумаме, певало је химну, којој су тек понеки гледаоци звиждали. Истовремено, Американци су се из петних жила драли певајући "Star Sprangled Banner", после чега су обе стране до краја меча бодриле своје тимове.

Жена умотана у америчку заставу стајала је усред групе навијача Ирана. До ње госпођа са заставом Саудијске Арабије. На трибинама су се некако нашле и заставе Сомалије, Ирака и Либана. Подршку су имали и Палестинци. Без икаквих инцидената.

Са врха трибина, негде на половини терена тешко је било проценити да ли су гласнији навијачи Ирана, или они на супротној страни стадиона који су клицали Америци.

Америка је победила са 1:0.

Меч одлуке о учеснику наредне рунде Светског првенства имао је прилично бурну увертиру, пошто су челници иранске фудбалске федерације затражили од Фифе да избаци Американце са турнира јер су на Твитеру подржали демонстранте у Ирану. Порука подршке је, у међувремену, обрисана па је утакмица могла да почне без икаквих проблема.

Да се не би створили нови, катарске власти су тихо уклониле иранске заставе које су употребљаване у време када је том земљом владао шах Реза Пахлави. Уместо руских песама, које су свирачи изводили пред остале утакмице, овај пут свирали су "О бела ћао", покушавајући да смање ионако високе тензије.

Ова утакмица довела је организаторе Светског првенства у прилично незгодну ситуацију, јер Катар одржава добре односе са Техераном, док се на његовој територији налази велика америчка војна база.

Смрт Махсе Амини, која је под контроверзним околностима умрла пошто је привела "исламска морална полиција", била је окидач за серију протеста који, широм Ирана, трају од средине септембра. До сада је у сукобима супротстављених страна страдало неколико стотина људи, док су хиљаде ухапшене.

Техеран за нереде оптужује Сједињене Америчке Државе, Израел и Саудијску Арабију, тврдећи да несрећну девојку није ухапсила ни убила полиција, већ је напросто умрла.

Американци су недавно реагујући на "кредибилне обавештајне податке о нападу из Ирана", подигли борбене авионе Ф-22 и Ф-16 из база у Саудијској Арабији. Обрачуни Американаца и Израелаца са проиранским групама готово су свакодневна појава широм Блиског истока.

Врхунац тензија између Ирана и Запада временски се подударио са почетком Светског првенства у Катару, па је ћутање иранских фудбалера током интонирања химне пред меч са Енглеском распалило спекулације о стању у тиму и држави уопште.

После пораза и елиминације са Светског првенства, ирански Курди су славили победу Америке. Ни навијачи који су утакмицу гледали на Ел Тумами нису деловали претерано тужно.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво