Читај ми!

У Берлину "лудница" од самог старта – Французи преживели трилер са Турском

Кошаркашка репрезентација Француске пласирала се у четвртфинале Европског првенства, пошто је у трилеру савладала Турску након продужетка. Француска је имала победу у рукама у регуларном делу, потом била на ивици пораза (два пута), али је некако преживела и тријумфовала резултатом 87:86. У четвртфиналу актуелни олимпијски вицешампион чека победника сусрета Србија – Италија.

Утакмицу у "Мерцедес-Бенц арени" много боље су почели Французи и, чинило се, већ тада дошли до недостижне предности.

Турци нису могли да се саставе, промашили су све што су покушали са дистанце и на семафору је после три минута писало 7:0.

Изабраници Ергина Атамана погодили су тек осми шут за три поена, али је већ тада предност била на страни "триколора", који су до краја прве деонице имали двоцифрени вишак.

Када год би Турци ухватили залет, ривал би их прекидао и лагано враћао "моментум" на своју страну.

Средином другог периода дошли су до +16, али су се момци у белим дресовима тада пробудили и успели да се врате. На крилима Џедија Османа истопили су предност, дошли на два поседа заостатка и дуел је постао занимљив.

Све је деловало добро по тим Венсана Колеа до резултата 48:37, али је онда уследила невероватна серија Турака од 0:19.

Покренуо је Бугран Тунџер са неколико узастопних тројки и у Берлину се догодио велики преокрет. Све се окренуло, Турска је повела осам разлике, пре него што је почетком последњег периода Француска узвратила.

Серија сада са друге стране и средином четвртине враћен је потпуни егал – било је јасно да нас очекује драматична завршница. У таквом окружењу боље су се снашли Турци, иако су врло лако могли да остану без тријумфа.

На нешто више од 12 секунди до краја имали су два поена предности и Тимоти Луваву Кабаро је направио неспортску личну грешку. Осман је промашио оба слободна бацања, Турци потом изгубили лопту и омогућили шансу противницима.

Чинило се да ће је Фурније поново прокоцкати, али је на 2,7 секунди до краја Гобер небески скочио и прикуцао лопту, обезбедивши продужетак у Берлину.

У додатних пет минута као да је сва драма сажета и поново режирана јер је просто невероватно шта су прво Турци изгубили, а онда и Французи успели да проспу.

Под обручима је доминирао Руди Гобер, који је играо са четири личне грешке готово 20 минута. У једном тренутку је било 87:82 за "галске петлове", имали су и напад који су пропустили и противник се експресно вратио на -1.

Гобер је 12 секунди до краја могао да буде трагичар јер је промашио оба слободна бацања, али је ту улогу преузео Фуркан Коркмаз. Он је држао лопту у последњем нападу, хтео је сам да заврши, пре него што му је одузео Тери Тарпи и тако решио ову невероватну утакмицу.

Споменути Гобер је био најбољи појединац у победничком саставу, а дуел је завршио са снажним дабл-даблом од 20 поена и 17 скокова. То је центру Јуте џез најбоља партија у каријери на европским првенствима.

Тома Ертели Еван Фурније додали су по 13 поена, иако су врло лако могли да утичу да Француска изгуби утакмицу, јер су у неколико наврата веома лоше организовали нападе.

На другој страни, Тунџер се зауставио на 22 поена, Коркмаз је додао четири мање, Сертач Санли дао је 12, а Џеди Осман 11 поена.

У четвртфиналу ће Француска играти тек у среду, а очекује их сусрет са бољим из дуела Србије и Италије.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво