Четврта епизода - "Пуковник"

На немачкој контролној барикади тиска се мноштво света. Избеглице, ратни страдалници, као у мимоходу, пролазе поред стражара. Официр у усташкој унуформи бахато и гневно, легитимише свакога од њих. У раштрканој колони, са кишном пелерином преко леђа, погнуте главе хода Рудолф Укмар.

Хан Пијесак - у импровизованој Сали за везу Врховне команде је као у кошници. Мешају се звуци радио- телеграфских уређаја и шифровано понављање порука.

Краљ Петар Други и чланови југословенске Владе у неизвесности ишчекују вести из команда осталих штабова. Из Батајнице стиже порука да је немачка претходница ушла у Београд.

За то време, са високих јарбола испред Скупштине Краљевине Југославије, немачки војници скидају југословенску заставу.

Кроз густу храстову шуму у неприступачним босанским пределима, повлачи се колона од четрдесетак официра и војника. Уморни, необријани, иду тешким, али одлучним корацима.

На челу колоне, са топографским картама у рукама, хода официр југословенске краљевске војске, пуковник Драгољуб Дража Михаиловић.

Епизода је на програму 1. децембра у 20.05 на Првом програму РТС-а.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се