Читај ми!

Глоговац: Дража је био частан војник

Глумац Небојша Глоговац рекао је, у интервјуу за РТС, да је Дражу Михаиловића у серији „Равна гора“ покушао да дочара као човека који се часно борио за своју отаџбину. Био је војник када је то било питање достојанства, истинског патриотизма и родољубља, истиче Глоговац.

Небојша Глоговац важи за глумца коме редитељи поверавају најкомпликованије задатке. често игра трагичне ликове и појединце са простора бивше Југославије оптерећене социјалним неправдама и ратом. Од вечерас га гледамо и у серији Равна гора у којој глуми Дражу Михаиловића.

Играте улогу која је до сада играна на један начин, који је био идеолошки обојен. Да ли вам је био изазов да лик Драже Михаиловића играте у једном другачијем светлу?

То како је до сада рађено је било под крутим оквирима цензуре и пропаганде друге стране тако да није могло да буде представљено на прави начин.

Ово је прилика да ослобођени те врсте околоности можемо да причамо приче како документи и неки извори тврде да је било, односно како слободно истраживање те теме доноси као закључак и као некин начин да се та прича исприча.

Кад је нешто јако дуго забрањено и под неким звоном онда је и нормално када дође неко друго време да то можемо да испричамо. Онда то делује као нека егзотика, а уствари је требало одувек тако да се прича.

Каквог Дражу гледаоци могу да виде у серији?

На основу свих тих извора, докумената, прича и разних путева како сам долазио до елемената лика трудио сам се да дочарам лик човека који се од Солунског фронта до Другог светског рата бори за своју отаџбину. Неко ко је професионални војник који је одликован за храброст много пута и ко је био војник када је то била озбиљна част. Када је то било питање достојанства, истинског патриотизма и родољубља.

Неко ко је због тога много пута био у животној опасности, високо образован војник у француским војним школама. Нешто од свега тога сам покушао да уткам у тај лик у неко самоосећање док играм Дражу Михаиловића. Надам се да сам успео у томе и да ће гледаоци успети да виде живог човека.

Јако је мало података, попут живих слика Драже Михаиловића из којих бих ја као глумац могао да сазнам о његовој гестикулацији, о његовом ритму говора, о врсти карактера на основу гласа, израза или покрета.

Тога има ужасно мало и обично се своди на онај запис са суђења који је опет једна екстремна ситуација која не говори довољно о свакодневном карактеру тог човека.

Фотографије су ми значиле јако пуно. Такође и пар снимака, историјска грађа и документи.

Покушао сам да направим човека какав би он могао да буде. Не знам да ли је заиста такав. Имамо тог војника и имамо човека који је био, како га неки људи описују, сетан.

Описују га и као човека који је био замишљен у својим проблемима, којих није било мало ако узмемо у озбир породицу, страдање деце, супруге која је три пута вођена у логор, враћена и живела на ивици беде до краја живота.

Говорили су и да је био јако друштвен човек, да је у дворишту његове куће, на Црвеном крсту, увек било весело, пуно деце и забаве, иако није било пара и богатства. Те и разне друге податке сам покушао да уткам у тај лик. Видећемо колико сам успео.

И пре него што је почела да се приказује Равна гора је изазвала контроверзе. Какве реакције очекујете након прве епизоде у којој се појављујете у улози Драже Михаиловића?

То је јако чудно и то је доста занимљиво као и пример проучавања менталитета и посебног нивоа наступања и доношења суда о неким стварима које још ниси видео. Протеста је било још пре почетка снимања.

Мени заиста делује неозбиљно да доносиш суд о нечему што још није ни направљено, а онда кад је направљено још ниси ни видео и већ си спреман за осуду и критике. То ми заиста делује неозбиљно.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво