Читај ми!

Радко Полич, потпуковник Укмар у „Равној гори“

Међу многим значајним именима у серији „Равна гора“ и један од најпознатијих глумаца с простора бивше Југославије и најпопуларнији словеначки глумац, Радко Полич. Вечерас ћемо га премијерно видети у трећој епизоди, „Суноврат“. Зашто је прихватио улогу потпуковника Рудолфа Укмара, чувени уметник открива за РТС.

Више од 150 филмова и позоришних представа у каријери дугој више од пет деценија. Глумца Радка Полича највише памтимо по улогама немачких официра у Другом светском рату.

Недавно је играо и Тита у Фалсификатору Горана Марковића и тако, две деценије од распада Југославије, снимао за српску кинематографију.

У Равној гори, у којој су многа еминентна глумачка имена, Полич има значајну улогу. Игра потпуковника војске Краљевине Југославије Рудолфа Укмара.

Поједини медији у суседним државама, изненађени су чињеницом да играте у серији Радоша Бајића, са којим сте иначе последњи пут заједно радили Партизанску ескадрилу 1979. године. Шта је утицало да прихватите ову улогу?

Радко Полич: Фантастична улога и тема. Тема „Равна гора“ знамо о чему прича, о покрету Драже Михајловића. Улога је ванредно добро написана. Да ли сам ја то добро урадио не знам, али у сваком случају, лик који тумачим изговара неке мисли и реченице које су ми веома „легле“. Тако сам себи рекао: „Ово морам да играм“.

Рудолф Укмар је био потпуковник 41. Пешадијског пука II армије Војске Kраљевине Југославије. Он је затечен на почетку распада Војске и каже да ће распустити свој пук и да ће се вратити својој породици. У једном тренутку изговара: „Ако морам, ја ћу стати пред стрељачки строј, убијте ме, казните ме, ја не могу више“.

Сви су побегли - Хрвати, Словенци. Све је то бежало, али морам признати да Словенци нису толико. Официри су били лојални и остајали су. Укмар одлази у Београд и на том путу га хапсе Немци, али зачудо га као Словенца пуштају.

У сваком случају, мислим да је задње време било да почну да се снимају неке нове истине о том покрету и о Дражи Михајловићу. Треба погледати ону тамну страну и ону светлу страну неког покрета, било народноослободилачког покрета или покрета Драже Михајловића или белогардејства.

Ово је први пут да се неко усудио гласно изговорити и показати цео тај пут од распада Војске, па догађаја кроз Други светски рат, шта се дешавало са Дражом Михајловићем и какву је улогу имао четнички покрет у бившој Краљевини Југославији, посебно у Србији.

Због чега је лик Рудолфа Укмара важан у серији Равна гора, а посебно у трећој епизоди Суноврат?

Радко Полич: Пре него што је донео одлуку да распусти пук и оде у Београд, Укмар изговара реченице које су невероватне истине о стању духа у Краљевини Југославији, а посебно духа у Србији.

Ја их нећу сада изговарати, јер ће неки гледаоци бити врло љути, а неки ће рећи: „Невероватно, о томе нисам ни размишљао“. А говори о Србима. Доста је тога било у његовом размишљању шта му је чинити. Да ли да буде лојалан Краљевини Југославији или да, као већина, оде куће. Он остаје лојалан и у једном тренутку узиима заставу Краљевине Југославије и љуби је.  

Упоредо са РТС-ом, Равна гора се приказује и у Републици Српској. Имате ли информације о томе да ли у Словенији постоји интересовање, да ли се серија гледа путем сателита?

Радко Полич: Велико је интересовање. Знам да је доста људи који гледају. И ја могу да гледам РТС. Ових дана многи који су видели прву и другу епизоду Равне горе и видели моје име на одјавној шпици, заустављају ме и питају: „Радко, када ћеш се ти појавити?“.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво