Читај ми!

Бајић: Цивилизацијски искорак српског друштва

Након премијере игране серије "Равна гора", која се дуго очекивала јер је већ много пре почетка емитовања узбуркала страсти и подигла на ноге цео простор некадашње Југославије, аутор Радош Бајић објашњава због чега је "Равна гора" важна за прошлост, садашњост и будућност српског народа.

Седамдесет година после Другог светског рата ми смо и даље седели у мраку са повременим трачком истине која нас је само спорадично обасјавала. У једноумном и идеолошки наметнутом тумачењу тог времена, деценијама смо живели у лажима с којима су давно пре нас раскрстили сви напаћени народи такозваног источног лагера.

Нажалост, нигде се тако жилаво и пријемчиво комунизам није примио као код Срба. Због чега је то тако, тек треба доћи до одговора.

Ја ћу у серији покушати макар да наслутим одговоре на сва та питања. Пре нас су Пољаци, источни Немци, Румуни, чак и Бугари збацили са сопствене прошлости засторе лажи, фалсификата и историјске догме у тумачењу времена у којем су стотине милиона људи били заморчићи комунизма.

Сви су се пре нас погледали у огледало, сви су већ смогли снаге да се суоче са истином и опросте једни другима. Ми Срби још нисмо. Код нас рат партизана и четника и даље траје.

Због свега тога, уверен сам да је ТВ серија „Равна гора" велики цивилизацијски искорак српског друштва у целини, поготову због чињенице да се емитује на националној телевизији, што показује достигнути ниво људских слобода, слободе изражавања, демократске свести и глобалне друштвене и културне тековине.

Са серијом „Равна гора" верујем да ћемо као народ дефинитивно пустити духа из боце.

Од самог почетка смо били свесни да ништа неће ићи лако. Рачунали смо на протесте и демонстрације због „Равне горе". То је саставни део процеса ослобађања истине и успостављања слободе. Додуше, тешко ми је да убедим многе који ми се јављају ових дана, да протести комунистичких организација нису део промоције и луцидног маркетинга нашег пројекта.

Признајем, много смо урадили, уложили смо максимум професионалних и личних напора да „Равна гора" буде најбољи могући програм и медијски пројекат у целини, али демонстрације нису плод наше маркетиншке инвентивности. Свима говорим да ће „Равна гора" на РТС-у и без халабуке комунистичких догматика бити рекордно гледана.

Најзаслужнији за то што су минуле недеље на националној телевизији Срби могли да виде прву епизоду „Равне горе" јесте пре свих Александар Тијанић. Као визионар друштвених процеса и храбри пионир тешких времена које живимо, он је у својству генералног директора јавног сервиса пре четири године дошао на идеју да се ради један овакав пројекат. Дакле, све критике и покуде прихватам на себе, а све похвале и признања уступам покојном Саши.

Поједини људи који су видели и наредне епизоде „Равне горе", у својим хвалама истичу паралелу између мог рада и рада Никите Михалкова. Без лажне скромности, једина сличност је у томе што и он у Русији завршава филм и ТВ серију „Сунчаница", која на потпуно нов, истинит, другачији и историјски утемељен начин говори о Октобарској револуцији 1917. и Белој гарди. Само што је за буџет његовог пројекта издвојено више од 15 милиона евра, а мој у „Равној гори" није ни десети део тога. Али, свеједно, без икаквог алибија или изговора, храбро идемо даље пред милионе наших гледалаца, како у Србији, тако и у Републици Српској, чија телевизија такође премијерно емитује „Равну гору", због чега се посебно добро осећам.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара