Читај ми!

Почиње трећа сезона ТВ серијала "Свадба из мог краја"

У првој епизоди нове сезоне - водитељка Мирка Васиљевић одвешће нас на венчање младог пара из села Kрушце, код Ниша

Пред нама је трећа сезона телевизијског серијала "Свадба из мог краја“, који нам дочарава савремена венчања парова који су одлучили да очувају и наставе неговање традиционалних свадбених обичаја.

Тим емисије, на челу са водитељима Маријом Вељковић, Мирком Васиљевић и Стефаном Поповићем - ће нам у новој ТВ сезони дочарати атмосферу 20 најразличитијих свадбених весеља широм Србије.

У првој епизоди, која је на програму у четвртак 14. септембра (РТС 1, у 22.00) екипа серијала посетила је срце југа Србије - Ниш.

Мирка Васиљевић повешће нас на венчање и свадбену церемонију Петре Младеновић и Павла Стаменковића, у селу Kрушце које броји свега 286 кућа...

Млади пар се упознао путем друштвених мрежа, попут многих парова у ери савремених технологија. Поверили су нам: "Све је кренуло уз шалу а завршило се браком - без шале." Већ на другом виђењу уживо, Павле каже да је већ тада знао да ће Петра бити његова жена. Зато се и просидба десила убрзо (у јануару ове године) а венчање - већ у мају. Пар очекује и принову а младину трудноћу води свекрвина кума, која је гинеколог...

И ово венчање красиће многобројни традиционални и помало заборављени свадбени обичаји. Један од њих, зове се "Веровање" - бацањем сита, у овом крају "утврђује се" колико ће деце имати будући брачни пар. Потом следи ломљење "гребене" погаче изнад глава младенаца. Ту погачу иначе, по обичајима - мора да умеси родбина са младожењине стране. Такође, пошто је млада млађа од своје рођене сестре, њу по обичајима мора даривати младожења и то - златним прстеном јер "је он учинио да је сестра претекне са удајом..."

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво