Читај ми!

"Нормални људи" (Normal people, 2020), од 07. октобра викендом на РТС 2

Серија "Нормални људи", адаптација планетарно популарног истоименог романа све цењеније списатељице Сали Руни, емитоваће се на Другом програму РТС-а викендом у 22h.

Прича прати дирљиву али компликовану везу, између Меријен и Конела, двоје поприлично различитих младих људи из малог града у Ирској, која траје од њихових школских дана па све до завршетка студија на колеџу Тринити.

Конел потиче из сиромашне породице, али је у школи вољен и популаран, док је Меријен усамљена, поносна и помало застрашујућа. Међутим, када Конел једног дана дође по своју мајку која ради као чистачица у Меријениној кући, између двоје тинејџера почне да се развија чудна и нераскидива веза коју они одлуче да крију у јавности. Годину дана касније, обоје студирају у Даблину. Меријен је пронашла своје место у том новом свету, али Конел се држи по страни, стидљив је и несигуран. Серија "Нормални људи" прати животе ово двоје људи, њихове раскиде и помирења, и истражује сву сложеност интимности и младе љубави.

Настала у сарадњи BBC3 и Хулуа, многобројне похвале критичара серија је побрала између осталог и због веродостојног приказа друштвених класа. Док је Конелу важно да добије стипендију ради сировог опстанка, Меријен исту жели као потврду своје изузетности.

У серији је отворена још једна битна тема свакодневно присутна у савременом свету о којој се ипак нерадо говори - депресија. Врло реално је приказано како ментално здравље особе слаби полако и често неприметно. На сличан начин се кроз епизоде провлачи и проблематичан однос али и положај мушкарца и жене. Читаву серију прати и прави британски хумор кроз често духовите, циничне и ироничне дијалоге.

Сјајна ауторска екипа је још један од разлога зашто гледаоци треба сваког викенда од 22h да буду уз ову серију. Док су за сценарио уз Сали Руни, били задужени и Алис Бирч и Марк Орау, режију потписују Лени Ејбрахамсон (номинован за Оскара за филм Соба из 2015. године) и Хети Мекдоналд. Главне улоге поверене су неафирмисаним глумцима Полу Мескалу и Дејзи Едгар-Џоунс, а придружују им се Сара Грин и Ајслин Мекгакин.

Серија је номинована за четири Еми награде, међу којима су биле и она за Најбољег глумца (Пол Мескал) и Најбољу режију (Лени Ејбрахамсон).

РТС ће суботом и недељом од 22h емитовати по две спојене епизоде ове сјајне серије.

понедељак, 15. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару