Читај ми!

Историјска драма "Распућин“ од 13. маја на РТС 2

Руска биографска драма од 8 епизода, о једној о најинтригантнијих личности 20. века стиже на Други програм РТС-а, суботом и недељом од 22х. (Григориy Р, 2014.)

1917. година. Убрзо после убиства Распућина, Привремена влада коју је предводио Александар Керенски, формирала је истражну комисију која је имала за циљ да истражи живот Григорија Распућина и да одговор на то како је неписмени сељак могао постати толико близак последњем руском цару Николају и његовој жени Александри да је утицао на њихове одлуке? Да ли је ствар само у томе, што је Распућин спасио болесног наследника престола? Или је постојао неки други разлог зачуђујуће вере царске породице у тог човека?

Истражитељ Хенрих Николајевич Свитен испитује више од 150 људи, успутних сведока тог случаја. Он скупља делиће не само о тој страшној ноћи, већ и чињенице из живота стареца, истовремено одвајајући при том гласине и спекулације о његовим радњама, како би покушао да створи реалну слику о томе, ко је заиста био моћни љубимац царске породице, Григориј Јефимович Распућин. Али чињенице до којих долази инспектор разликују се од очекивања Привремене владе.

Рад на серији редитељ Андреј Маљуков није желео да почне пре него што ће добити потврду да ће један од највећих руских глумаца - Владимир Машков, тумачити улогу Распућина. Занимљиво је да је Машков за ову улогу одгајио косу, али не и браду, па је за читаву серију израђено 150 брада и око 300 бркова.

Григориј Јефимович Распућин, сматра се једном од најконтроверзнијих личности XX века, човек чије име је добро познато руској и светској историји од када се појавио на двору цара Николаја II и још увек се воде полемике о његовим речима и делима. Распућин је убијен 29. децембра 1916. године, а све до данас, руска православна црква нема јасан и јединствен став о његовом животу и деловању. С обзиром на то да интересовање за ову тему не јењава већ деценијама, многи филмски и серијски редитељи засновали су своја дела управо на биографији Григорија Распућина.

Улоге: Владимир Машков, Андреј Смољаков, Јекатарина Климова, Ингеборга Дапкунајте...

Режија: Андреј Маљуков

Креатори серије: Иља Тилкин и Едуард Володарски

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво