Читај ми!

Двоструки добитник Оскара: филм "Зона интереса“ - вечерас на РТС 1 у 22ч

На синоћној додели награда Академије филмских уметности и наука, филм "Зона интереса" освојио је два Оскара – за најбоље међународно остварење и за најбољи звук. Вечерас гледаоци РТС-а имаће ексклузивну прилику да га премијерно погледају на Првом програму у 22ч.

Ово је прича о команданту логора Рудолфу Хесу, његовој супрузи Хедвиг и њихово петоро деце, који живе у својој кући из снова, окруженој идиличном баштом и живописним језером где се чланови породице купају и уживају у пикнику. Повремени крици, пуцњи и бука, који се чују преко ограде, не утичу на њих у њиховом малом рају. Напротив, нацистички командант Рудолф Хес врло цени то што ради поред куће. Јер непосредно иза баштенског зида његове куће налази се концентрациони логор Аушвиц.

Занимљиво је то да је редитељ Џонатан Глејзер у овом филму применио начин снимања ТВ ријалити програма, као што су скривена филмска екипа и фиксне камере. Такође, ни у једном кадру филма не приказује ужасе масовних убистава у логору, него је то одлучио да дочара звуковима у позадини, па се тако могу чути пригушени крици, пуцњи и брујање машина, а види се дим који се надвија над крематоријумом.

Остварење Џона Глејзера "Зона интереса" имао је пет номинација за Оскара за најбољи филм, најбољи међународни филм, режију, адаптирани сценарио и звук. Филм је већ награђен у Кану Гран пријем, наградом FIPRESCI критике и Европском филмском наградом за најбољи звук. Овај филм има и 3 номинације за "Златни глобус", за најбољи филм – драму, најбољи страни филм, музику.

Улоге тумаче: Сандра Хилер, Кристијан Фридел, Макс Бек и други...

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво