Циклус филмских премијера у фебруару: "Нови српски филм – дебитанти“

Радио-телевизија Србије у фебруару 2024. године представља циклус премијера дебитантских дугометражних играних филмова младих аутора, у чијем је настанку, уз сарадњу са Факултетом драмских уметности у Београду, наша кућа била копродуцент и тиме подржала долазеће снаге нових стваралаца српске кинематографије.

Три наслова која ћемо приказати нашој публици снимљена су у избору сценарија за дипломске дугометражне игране филмове који је, у последњих неколико година, направио одговорни уредник Редакције драмског и домаћег серијског програма Марко Новаковић, а сва три филма постигла су значајне успехе на многобројним фестивалима у земљи и иностранству. Филмови ће бити приказани на Првом програму РТС-а суботом, са почетком од 22 часа.

Циклус започињемо 3. фебруара 2024. премијером филма Луке Михаиловића "Индиго кристал“, који је снимљен у копродукцији "Arhangel Studios“ и Радио-телевизије Србије.

Прича је смештена у четири дана и прати Вука, тридесетогодишњег повратника из затвора, који гоњен самоубиством најбољег друга покушава да спасе његовог млађег брата на вече годишњице самоубиства. Поучен искуством, Вук почиње свој пут асимилације у друштво успутно покушавајући да сазна због чега је пуштен две године раније.

Улоге у филму "Индиго кристал“ тумаче: Миодраг Радоњић, Нина Јанковић, Денис Мурић, Павле Менсур, Милош Петровић Тројпец, Милош Ђуровић, Матеја Поповић, Реља Деспотовић, Ђорђе Бибић, Горица Поповић... и други.

Филм "Индиго кристал“ остварио је велику гледаност у биоскопима широм Србије и региона и учествовао на неколико домаћих филмских фестивала, на којима је освојио неколико награда.

Недељу дана касније, 10. фебруара 2024, премијерно приказујемо филм Нине Огњановић "Овуда ће проћи пут“, који је снимљен у копродукцији "Pointless Films“ и Радио-телевизије Србије.

У филму “Овуда ће проћи пут” у одсечено, заборављено село близу ког ће ускоро бити изграђен аутопут, стиже странац. Мештани, пуни неповерења и страха према промени коју пут доноси, сумњају да и странац има неке везе са тим и да скрива своје праве намере. Неколико неспоразума и лажи је довољно да нетрпељивост мештана према странцу прерасте у отворени сукоб, а Јана, девојка из села која се заљубила у странца, схвата да је она једина која може да га спаси од опасности која се над њим надвила.

Улоге у филму "Овуда ће проћи пут“ тумаче: Јана Бјелица, Златан Видовић, Светозар Цветковић, Бранислава Стефановић, Игор Филиповић, Ева Рас, Нинослав Ћулум, Павле Чемерикић, Владимир Максимовић, Зоран Живковић, Душан Јовић, Марио Шаран, Радован Миљанић, Бошко Пулетић, Слађа Радивојевић, Вујадин Милошевић, Наталија Галебан, Демијан Костић... и други.

Филм "Овуда ће проћи пут“ имао је светску премијеру на фестивалу "Слемденс“ у Америци, и учествовао на преко двадесет фестивала широм света, на којима је добио велики број награда.

Циклус завршавамо 17. фебруара 2024, премијером филма Душана Зорића и Матије Глушчевића "Да ли сте видели ову жену“, који је снимљен у копродукцији "Non-aligned Films“ и Радио-телевизије Србије.

У филму "Да ли сте видели ову жену“ у врелини летњих дана Драгиња, продавачица усисивача од врата до врата проналази тело мртве жене која подсећа на њу.

У врелини летњих дана Драгиња унајмљује лажног мужа и позајмљује бебу из породилишта како би се показала старим пријатељима. У врелини летњих дана Драгиња лута улицама града и постаје свачији пријатељ у потрази за изгубљеним памћењем. У врелини летњих дана и под налетима ветра, кроз три различита живота, једна средовечна жена покушава да искочи из своје коже.

Улоге у филму "Да ли сте видели ову жену“ тумаче: Ксенија Маринковић, Борис Исаковић, Јасна Ђуричић, Исидора Симијоновић, Горан Богдан, Олга Одановић, Радоје Чупић, Милош Самолов, Никола Петровић, Оливера Викторовић, Владимир Јелић, Ненад Ћирић, Федор Ђоровић, Младен Каназир, Анђелка Радојев, Јован Здравковић, Марко Васиљевић, Милош Пантић, Владимир Ковачевић, Јелена Мандић... и други.

Филм "Да ли сте видели ову жену“ имао је светску премијеру на једном од највећих филмских фестивала у Венецији, а овенчан је и многобројним наградама у свету и код нас.

Радио-телевизија Србије ће, и наредних година, подржавати младе филмске ауторе из наше земље и узети активно учешће у производњи њихових дипломских и дебитантских дугометражних играних филмова. На тај начин целом свету откривамо нове странице српске кинематографије и промовишемо квалитетне младе ствараоце који тек започињу своје професионалне филмске каријере.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара