Читај ми!

Празнични филмски програм у биоскопу РТС Планете

Корисницима Биоскопа РТС Планете ће од 25. децембра бити доступно још 28 изузетних филмских остварења.

Осмишљена да задовољи укусе најпробирљивије, али и генерацијски разноврсне филмске публике, празнична понуда категорије Биоскоп РТС Планете нуди новија остварења европске и светске кинематографије тематски сврстана у три програмске целине: играни, дечији и филмови за младе, и документарни филмови.

Међу одабраним играним филмовима налази се награђивано остварење Зелена књига (добитник три Оскара), интелигентан филм о расној сегрегацији у Америци шездесетих година 20. века, рађен према истинитим догађајима које су на филмско платно маестрално изнели Виго Мортенсен и Махаршала Али. Публици ће бити доступна и два новија филма прослављеног шпанског редитеља Педра Алмодовара. То су филмови Бол и слава, са сјајним Антониом Бандерасом, који је за улогу у овом филму овенчан Златном палмом у Кану и Европским Оскаром, и Паралелне мајке, са Пенелопе Круз и Миленом Смит у главним улогама. Добро познати филмови Краљев говор, са Колином Фиртом, Џефри Рашом и Хеленом Бонам Картер, драмски трилер Мартовске иде, Џорџа Клунија са упечатљивим Рајаном Гослингом и акциони Шетња међу гробовима са Лајамом Нисоном у насловној улози, такође су се нашли у нашем избору. Целину заокружују филмови Не брини, неће он далеко стићи, Гаса Ван Санта, и Троугао туге, прошлогодишњег добитника Златне палме и Европског Оскара за режију, шведског синеасте Рубена Остлунда.

Својеврсну мини целину у новогодишњој селекцији чине филмови посвећени тројици потпуно различитих музичара. Филм Иза свећњака на посебан начин осветљава живот америчког пијанисте и певача Либерачија, којег је на филму оживео Мајкл Даглас. Биографска драма Мајлс на челу на неконвенционалан начин, у сплету реалности и фикције дочарава личност јединственог Мајлса Дејвиса. Најзад, извучен из заборава је документарни филм Птица на жици: Ленард Коен, која ће вас вратити у далеку 1972. годину у којој је овај канадски кантаутор одржао европску концертну турнеју.

Селекција документарног програма посвећена је вансеријским филмским ствараоцима. Ту су филмови Андреј Тарковски: Филм као молитва, Бергман: Година живота, Белуши, о Џону Белушију, незаборавном Џејку из култног филма Браћа блуз и веома емотивна прича Још није мрак о ирском редитељу Сајмону Фицморису, који је и поред тога што је био паралисан, уз помоћ технологије навођења оком успео да сними свој први дугометражни филм. Биће објављени и филмови Нема другог места, о Храму Васкрсења Христовог у Јерусалиму, Форум, посвећен Светском економском форуму у Давосу, Град смога, о кинеском граду Лангфангу, једном од најзађенијих градова у свету, Добродошли у Содому, о депонији електронског отпада смештеног у Африци и Забави је дошао крај, филму који проговара о "дигиталном феудализму“, позицији радне снаге у такозваној "Гиг“ економији, бизнису који обрће пет трилиона долара на светском нивоу.

Посебна пажња поклоњена је дечијим и филмовима за младе, који говоре о темама које су најмлађима и тинејџерима битне и блиске. Основцима ће свакако најинтересантнији бити доживљаји Сунеа Андерсена, јунака филмова Суне против Сунеа и Суне, дечак за све у којима он на комичан начин покушава да изађе на крај са свакодневним проблемима са којима се суочава у својој средини и својој помало шашавој породици Андерсон. Школарци ће моћи да упознају и нетипичну монахињу Марину из филма Часна сестра фудбалски тренер, која ће, да би се изборила за будућност деце у интернату којем прети затварање, основати фудбалски клуб и постати фудбалски тренер. Тинејџерима, њиховим проблемима, маштањима и авантуристичком духу обраћају се филмови Лето за памћење, Уснула девојка и Капетаница Нова, док су филмови Зачарано краљевство и Путовање царског пингвина, настали у најбољој традицији документарних филмова о свету дивљине, бити остварења у којима ће са једнаком пажњом уживати цела породица.

Снежана Стаменковић, урадница у РТС Планети

 

недеља, 26. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије