Читај ми!

Објективно из Шестице

Изложба фотографија “Објективно из Шестице“, домаћег аутора Ел Гвојоса (Желимира Гвојића), отворена је за посетиоце у РТС клубу, у оквиру 25. фестивала “Ринг Ринг”. У периоду од 26. до 30. новембра 2021, посетиоци ће моћи да погледају ову изузетну серију фотографија забележених на неким од концерата одржаних у славном Студију 6 Радио Београда, радним данима од 11 до 19 и у суботу од 11 до 15 часова.

Концепт изложбе "Објективно из Шестице" потекао је из давнашње жеље Бојана Ђорђевића, уметничког директора Фестивала "Ринг Ринг", да се посебан део фестивалског простора одвоји за Ел Гвојоса (Желимир Гвојић), изузетног концертног фотографа, вишедеценијског пратиоца музичке сцене Србије и „доброг духа Београдаˮ, како га неки описују.

Фокусом на престижну концертну серију "Концерти у Студију 6", коју су готово десет година заједно организовали Радио Београд 3 и РТС Дигитал (данас РТС 3) - организатори "Ринг Ринг-а" уједно исказују захвалност овом концертном циклусу, будући да је неретко у себе укључивао и део програма неког од издања фестивала "Ринг Ринг", као и world music фестивала "Тодо Мундо".

Уметник Ел Гвојос каже да је "Објективно из Шестице" „на неки начин тимска изложбаˮ или „наша изложба мојих фотографијаˮ, јер није конципирана на основу његовог самосталног промишљања садржаја, већ у сарадњи са организаторима "Ринг Ринг" фестивала и потребом да изложба буде не само квалитетна у погледу фотографија, већ да избором фотографија понуди и својеврсну информативност везану за сам концертни циклус.

Изложба обухвата четрдесетак фотографија, које су забележене Студију 6 Радио Београда, у периоду од 2013. до 2019. године. Доноси пресек разноврсних концертних догађаја одржаних у оквиру серијала Концерти у Студију 6 (међу њима су и концерти фестивала "Ринг Ринг"). Гледано из угла музике, одабране фотографије нас подсећају и на жанровску ширину концертне серије, у чији спектар су ушли џез, експериментална музика, фјужн, рок, класична музика, wоrld music, традиционална музика...

Поред појединачних и групних портрета уметника, изложбу чине и фотографије амбијента у студију, камермана, публике, техничке собе... Јер, суштина јесте да се шаренолико, обухватно дочарају „ритамˮ, „енергијаˮ и специфичност тог простора и концертних тренутака.

Занимљиво је да прича о Ел Гвојосу и Студију 6 превазилази оквире серијала Концерти у Студију 6, пружајући још дубљу, сложену повезаност уметника и простора...

„На самим почецима свог бављења фотографијом и музиком, још '85. године, кад сам дошао у Београд, сликао сам своје прве концертне фотографије у престоници, и то на Београдском џез фестивалуˮ - присећа се Ел Гвојос - „убрзо после тога сам се преселио у Београд и почео пуно времена да проводим са џезерима у Студију 6, најпре са Биг Бендом РТС, јер ту они вежбају, снимају, ту су њихови инструменти... Долазили су разни музичари да снимају у Студију 6 - Стјепко Гут, Влада Маричић... Сви су ме они звали да дођем и сликам, што је после завршило на разним омотима плоча, дискова. Наравно, када су много касније кренули ови концерти у Студију 6, и то сам почео да пратим. Врло чест гост сам био у том студију, у разним аранжманима, пригодама. Студио 6 је, заправо, као нека моја кућа, у којој сам често боравио.ˮ

О АУТОРУ

Желимир Гвојић, познатији под псеудонимом Ел Гвојос, рођен је 1958. године, у Винковцима. Фотографијом је озбиљније почео да се бави 1980. године, у фото клубу у родном граду. Од тада је фотографијом проткано све што је до сада радио и чиме се бавио. Интересовања су му разнолика, а посебно је присутан око концертних подијума, изузев естраде. Више од две деценије био је активан у Фото савезу Србије, чему се поново вратио након паузе. Последњих десетак година је активан у фото секцији УЛУПУДС-а. Као сарадник Михајла Блама радио је на пројекту "65 година џеза у Србији" (1986) и имао своју изложбу у оквиру пројекта. Излагао је фотографије џезера неколико пута на Београдском џез фестивалу, Данима блуза у Београду, као и на џез фестивалима у Нишу, Загребу, Ваљеву, Шапцу, Панчеву и Краљеву, Сарајеву, Чачку, Ковину, Лазаревцу, Грацу, Косовској Митровици и на Фото-форуму у Печују. На првом Summertime Jazz & Blues & Wоrld Music фестивалу (1991) у Сава Центру, имао је изложбу и био у редакцији фестивалског часописа Jazz Tribune, као уредник фотографије. У Француском културном центру излагао је фотографије са концерата француских уметника у Београду. Фотограф је Guitar Art Festivala. Његове фотографије се налазе на више омота ЛП-плоча, касета и ЦД издања. Већ четири године је фотограф фестивала "Медимус" у Призрену. Објављује фотографије у магазину Етноумље, а раније и у часопису Зенит, који више не постоји.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво