Читај ми!

Трећи "Невен"

Награду „Невен“ за белетристику, коју организација Пријатељи деце Србије додељује најбољој књизи за децу, добио је Владимир Манојловић за књигу Мајмунољупци коју је објавило Издаваштво РТС.

Ово је трећи „Невен" за издања Радио-телевизије Србије - претходна два су добили Слободан Станишић за књигу Љубав звана радио и Владимир Андрић за књигу Пустолов, који је освојио и награду „Политикин забавник".

Мајмунољупци су, такође, били у најужем избору за награду „Политикин забавник", а илустраторка књиге Јелена Пешић добила је Похвалу на Међународном фестивалу илустрације „BookILL Fest".

Награду „Невен" организација Пријатељи деце Србије додељује од 1955. године, а неки од досадашњих победника били су и Бранко Ћопић, Мирослав Антић, Милован Данојлић, Љубивоје Ршумовић...

Образложење жирија

И ове године се жири (у саставу: Зорана Опачић, Владимир Андрић и Тијана Тропин) нашао пред задатком да од двадесет и шест пристиглих наслова изабере најбољу књигу за децу која се први пут појавила током 2012. године. Понуда је била разнолика и обухватила је дела намењена свим старосним групама, од кратких прича за децу предшколског узраста до омладинских романа и лирске прозе коју ће с једнаким уживањем читати и одрасли; изразито је варирао и квалитет пристиглих дела.

Срећом, одговоран и незахвалан посао одабирања најбољег књижевног дела овог пута истовремено је олакшан и отежан чињеницом да се неколико књига без напора издвојило у ужи избор, одскачући од просека. То су: Радови на Млечном путу Душана Поп Ђурђева, који успешно спаја пародије класика дечје књижевности с експерименталном визуелном поезијом, Приручник за пингвине Игора Коларова, лирска проза апсурдног и готово зен хумора једнако намењена одраслима и деци, Бувље хваталице Лидије Николић, збирка топлих прича о кућним љубимцима, Гамиж Мине Тодоровић, фантастично-авантуристичка повест у толкиновском кључу, истакнута као најуспелији роман у прошлогодишњој понуди, и Мајмунољупци Владимира Манојловића, који су на крају однели превагу као најбоља књига за децу у протеклој години.

Мајмунољупци су засновани на сценарију за истоимени серијал: у низу кратких и ефектних прича приповеда се о необичном домаћинству које чине професор Чарлс Дарвин, његова домаћица Кети и асистент Мортимер. Манојловић је, међутим, основне црте карактера и биографије ове историјске личности искористио тек као полазиште за низ анегдотских скечева. Дечји читаоци свакако ће се везати за шашаво-симпатичне ликове, од расејаног професора до жустре куварице. Свака прича усредређена је на неку појединачну животињу о којој професор и његови укућани расправљају, духовито и маштовито, а поентирана је сонгом; Манојловићеве песме су попут његове прозе, неусиљене и лепршаве. Разиграни текстови нуде и свеже виђење познатих мотива и ликова: од принцезе на зрну грашка, преко чудовишта из Лох Неса, па до Тарзана, док црвену нит читаве књиге предтавља јаје из којег дарвин покушава да излегне диносауруса.

Треба похвалити и књигу као целину; брижљиво је лекторисана и преломљена (што је данас, нажалост, ретка врлина коју треба истаћи) с адекватним, хуморно стилизованим илустрацијама Јелене Пешић.

Коначно, поводом опште ситуације у нашој дечјој књижевности, жири констатује: Као и већи део наше савремене књижевне продукције, и књижевност за децу пати од лошег стања у издаваштву; често је видан недостатак рада на тексту, од уредничког до лекторског и коректорског. Дела за децу додатно су оптерећена недовољном видљивошћу у медијима и мањком озбиљне књижевне критике. Сем ентузијазма писаца и издавача, неопходни су системски рад и подршка наших културних инситуција како би се ово стање поправило, а ентузијазам повратио и читаоцима. Можемо пожелети да додељивање Невена Мајмунољупцима буде само један од корака у том смеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије