Студиј програма РТБ, 1961.

Омладина и забавна музика

Почетком шездесетих година забавна музика у Србији постајала је све популарнија, а емисије радија, које су емитовале ову музику, имале су високу слушаност. То је био повод да редакција Другог програма Радио Београда позове слушаоце да учествују у избору десет најпопуларнијих певача.

У току јуна и јула 1961. године спроведена је, осим тога, анкета о забавној музици и музичким склоностима омладинаца. Учествовало је 310 слушалаца, од којих су 95% били ученици и студенти. Анкета је обављена у Београду, у Студију 5 и на Ади Циганлији, на омладинској радној акцији. Постављено је и неколико питања која се односе на општу културу.

Радио апарат је постао доступан многим грађанима. (97% анкетираних се изјаснило да га поседује). Половина младих је у својим домовима имала грамофоне, а тек 15% ТВ апарате.

Да је радио постао главно средство забаве и разоноде потврђује и податак да је највећи број младих (91%) забавну музику пратио баш преко радија, а затим са својих грамофонских плоча или плоча својих пријатеља. Радио, плоче и окружење били су пресудни фактори који су формирали афинитет према забавној музици.

Анкетирани омладинци су се изјаснили да осим забавне музике, слушају и народну (у 57% случајева), као и класичну (49%). У извештају је констатована чињеница да је Први програм Радио Београда у претходној години емитовао 38.7% класичне музике, 15.2% народне и, највише, забавне музике, 46%.

Ипак, омладинци нису показали нарочито познавање озбиљне музике, када је у наредном питању требало навести пет дела класичне музике и имена њихових аутора. Неки одговори су били непотпуни или су показали потпуно непознавање (на пример да је Христић аутор Лабудовог језера). Анкетни листови са тачним одговорима показали су да су омиљени композитори Верди, Бизе, Шопен и Бетовен, а од дела класичне музике: Кармен, Аида, Шопенове полонезе, Травијата и IX Симфонија Бетовена.

Омладинци су се затим изјашњавали о најомиљенијим уметницима. Личности које су назначили потичу од ренесансне епохе па до двадесетог века. Најомиљенија уметничка дела, по избору испитаника, припадају различитим областима: књижевности, сликарству, вајарству, па чак и популарној музици. На листи највише цењених уметника на првом месту је Леонардо да Винчи, а следе: Иван Мештровић, Пол Енка, Лав Толстој, Ерих Марија Ремарк, Пикасо, Бетовен, Хемингвеј, Микеланђело, Достојевски, Верди, Бизе, Луис Армстронг, Његош, Шопен, Карл Мај, Бранко Ћопић итд.

На листи омиљених уметника, где доминирају књижевници и композитори, занимљиво је присуство на самом врху Пола Енке, извођача и аутора забавне музике, кога анкетирани омладинци претпостављају многим другим уметницима.

У извештају се закључује да је познавање осталих области музике и уметности, па и актуелних збивања, потиснуто јако наглашеним интересовањем за забавану музику. Радио представља најраспрострањеније средство за формирања таквог афинитета.

Омладинци су у анкети састављали ранг листу од пет најомиљенијих извођача забавне музике. Њихов избор сведочи да су забавну музику идентификовали са ограниченим кругом композиција, а то су музика за игру, шлагери и џез. Тако схваћена, забавна музика се добрим делом јавља и као вид социјалног обележја оног времена, средство зближавања, заједничке забаве и извора расположења. На листи омладинаца најпопуларнији певач је Ђорђе Марјановић, затим следе: Лола Новаковић, Предраг Гојковић, Габи Новак, Нада Кнежевић, Иво Робић, Вице Вуков, Марко Новосел, Душан Јакшић, Аница Зубовић, Љиљана Петровић, Стјепан Станић, Тихомир Петровић, Оливера Марковић, Миодраг Јевремовић и други.

На позив Другог програма Радио Београда слушаоцима емисија забавне музике да изаберу најпопуларнијег певача (домаћег и страног) јавило се 10.476 слушалаца који су писмено доставили своје мишљење. По њиховом избору врх листе заузимају инострани интерпретатори: Пет Бун, Фетс Домино, Елвис Присли, Бренда Ли, Рики Нелсон, Нел Седака, Френки Лејн, Пол Енка, Далида, Пери Комо, Клиф Ричард. Ђорђе Марјановић је пласиран на дванаестом месту листе слушалаца радија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара