Ставови радника о девизном систему и улагањима иностраних партнера у нашу привреду

Године 1970.анкетирано је 1000 радника са циљем да се утврди какав је њихов став о начину коришћења девиза и конвертибилних валута, колика су њихова очекивања од иностраних улагања и какви су ставови радника о деловању конкуренције на развој самоуправљања.

Радници о располагању девизама и конвертибилном валутом

Нешто више од половине анкетираних радника (57%) заступа став да једним делом остварених девиза и конвертибилне валуте треба да располаже радна организација која их је и остварила, док другим делом треба да располаже друштвено политичка заједница. Трећина испитаника (33%) мишљења је да радна организација треба да располаже целокупним оствареним  девизним и конвертибилним средствима. Само 0,7% испитаника није имало став о томе.

Очекивања радника од  иностраних улагања

Око 70% радника дало је одговор на то питање. Међу онима који су исказали свој став већина (63,7%), мисли да ће повезивање са иностраним партнерима и улагање страног капитала позитивно утицати на развој самоуправљања. Свој позитивни став  радници објашњавају крајње рационалним и схватљивим разлозима. На првом месту позитивних ставова је укључивање у светско тржиште, затим, већи лични дохотци, више средстава и девиза за инвестиције и опрему, боља технологија, већа продуктивност. Очигледно је да радници у повезивању са иностраним партнерима и у коришћењу иностраног капитала виде јачање сопствене конкурентности и кроз то раст својих личних доходака, а тиме и сопственог стандарда. Самоуправљање је, када се ово има у виду, у ствари схваћено као управљање пословањем и радним простором који се непрестано и убрзано (под притиском и уз помоћ иностраног партнера) развијају.

Око 10% радника мисли да ће повезивање  са иностраним партнерима и коришћење иностраног капитала  негативно утицати на самоуправљање. Разлог  оваквог става  објашњен је страхом  да  јачи партнер неће дозволити радној организацији  продор на тржиште и да ће се јавити проблеми стабилног пословног односа, коректности у пословању итд. Око 15% њих мисли да се ништа неће променити, а 11,6% наводи веома хетерогена очекивања.

Ставови радника о деловању конкуренције на развој самоуправљања

Већина радника (53%) мисли да конкуренција подстиче самоуправљање. Објашњење за овакав став било је крајње логично. По њиховом мишљењу конкуренција захтева квалитет производа, затим  потпунију сарадњу пословних партнера, ангажованост на повећању продуктивности, такмичарски дух, снижава цене, спречава монопол итд. Око 30% радника нема став о утицају конкуренције, 3,4% мисли да конкуренција не утиче на самоуправне односе а 14% анкетираних радника сматра да конкуренција омета развој самоуправних односа првенствено због нелојалног  понашања конкурената  и неуједначености пословне  снаге партнера у конкурентској игри.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се