За школу без насиља

Фер плеј турнир у малом фудбалу “Уједињени за школе без насиља, Мали фудбал- велика школа“ на Ади Циганлији у организацији УНИЦЕФ-а окупио је бројне познате личности, породице представника друштвено одговорних компанија у Србији међу којима и децу и породице запослених у Радио-телевизији Србије које су се удружиле са циљем да промовишу програм „Школа без насиља“ усмереног на превенцију и смањење насиља међу младима.

Према истраживању које је УНИЦЕФ спровео 2005. године у 54 основне школе у Србији, две трећине ученика основних школа бар једном у три месеца искуси неки од облика насиља, а 44 одсто памти да је таква искуства имало током целог школовања. Деца-жртве у мање од пет одсто случајева траже заштиту одраслих или вршњака. Углавном се опредељују за покушај да избегну насилнике или за узвраћање истом мером.

После укључивања школа у програм, постигнути резултати су охрабрујући - повећана је осетљивост наставника, родитеља и ученика према насиљу, деца се осећају сигурније, смањен је број тешких облика насиља, повећана спремност ученика да реагују кад уоче насиље и уведени су бројни програми превенције.

Да подсетимо, УНИЦЕФ у сарадњи са надлежним министарствима, Саветом за права детета Владе Републике Србије, Заводом за унапређивање образовања и васпитања и локалном самоуправом већ шест година спроводи у Србији програм „Школа без насиља". У пројекат је до сада укључено 202.900 ученика и 14.400 наставника у 210 школа, у 65 места у Србији. Све што је урађено, финансирано је искључиво донацијама грађана и привредника Србије. 

Поред подршке програму донирањем средстава за његову реализацију у неколико школа, жеља друштвено одговорних компанија које учествују на турниру јесте и да се подигне свест јавности о важности овог програма, као и да се мотивишу остале компаније из приватног сектора да се прикључе и допринесу програму.

Турниру су се добровољно прикључили Александар Јанковић, селектор Младе фудбалске репрезентације Србије, спортски новинари и ТВ водитељи Александар Стојановић и Славко Белеслин, као и познати глумци Иван Јефтовић и Бода Нинковић, а ЈП „Ада Циганлија" уступило је терен за турнир.