Читај ми!

РТС подржава иницијативу удружења оболелих од мултипле склерозе

Београдско удружење оболелих од мултипле склерозе, покренуло је кампању за отварање дневног боравка у којем би, уз помоћ стручњака, оболели имали услове за неопходне терапијске вежбе, размену информација и дружење. Радио-телевизија Србије програмски подржава ту иницијативу.

У Србији, како се процењује, има око осам хиљада оболелих од мултипле склерозе. Само у Београду их је више од две хиљаде.

Ради се о неизлечивом неуролошком, аутоимуном обољењу, а оболелима је, нарочито у поодмаклој фази болести, неопходна двадесетчетворочасовна нега.

Марела Ковачина је имала тек 40 година када јој је дијагностикована мултипла склероза. Од тада је прошла 21 година. Болест је напредовала и било јој је све теже да живи самостално. Код лекара, каже, више не иде, јер лека за њену болест нема, а на вежбе у Удружење оболелих долази када има ко да је доведе.

"Моја кћерка, она је стално на факултету, има обавезе, она је мене само довела до овде и отишла на факултет, а кад ће доћи - не знам...", објашњава Марела Ковачина. "Мени треба неки дом где бих живела, са својим пријатељима који су исто тако болесни као ја. Ето, то ми треба."

Болест се најчешће јавља између 30. и 60. године живота, у најпродуктивнијем добу. Стање оболелих временом се погоршава тако да, кажу лекари, у поодмаклој фази, не могу да брину сами о себи.

Примаријус доктор Драган Вуловић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, објашњава:

"Врло им је тешко да остваре уређен живот, без напора, психичких и физичких - сва та стања погоршавају њихово укупно стање. Њима је стално потребна и функционална терапија, не само лекови већ да вежбају, користе апарате који потпомажу њихове активности, да би се њихова способност кретања и функционисања што више продужила", истакао је доктор Вуловић.

Београдско удружење оболелих од мултипле склерозе има више од хиљаду чланова. Највећи је проблем недостатак простора. Кажу да им је неопходан дневни боравак, објекат у који би најтеже оболели могли да долазе на вежбе и да ту бораве током дана.

"За последњих десетак година број оболелих је само растао и све нам је теже и теже да изађемо у сусрет свима. Говоримо о дневном боравку за оболеле од мултипле склерозе. У овом тренутку има око 60 оболелих којима би специјализовани објекат - дневни боравак био неопходан", тврди Дејан Малетић, секретар Удружења оболелих од мултипле склерозе Београда.

Упркос бројним проблемима, чланови тог удружења труде се да помогну свакоме ко им се обрати за помоћ.

Отварање дневног боравка користило би не само оболелима већ и њиховим породицама, јер би, знајући да су њихови најближи збринути на прави начин, могли да се посвете другим обавезама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво